7/6/13

Βρέθηκε τραυματισμένη πράσινη χελώνα στην παραλία των Φοινικούδων



Παρασκευή, 7/6/2013
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι εντοπίστηκε, σήμερα, τραυματισμένη πράσινη χελώνα στην παραλία των Φοινικούδων από Λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας. Η χελώνα μεταφέρθηκε από Λειτουργό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στον Ερευνητικό Σταθμό Μενεού για περίθαλψη.

Η πράσινη χελώνα είναι είδος προστατευόμενο τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Το ΤΑΘΕ εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών  το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία των χελωνών, των αυγών τους και των νεογνών τους, όπως επίσης και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής τους.
Στην Κύπρο η πράσινη χελώνα γεννά τα αυγά της στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας και σε ορισμένες παραλίες της βόρειας ακτής της Κύπρου και σε ακτές της Καρπασίας.
Η πράσινη χελώνα (Cheloniα mydas) είναι θαλάσσιο ερπετό του οποίου οι πρόγονοι είχαν εξελιχθεί στη ξηρά αλλά πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια επέλεξαν να ζουν στη θάλασσα. Είναι είδος τόσο αρχαίο που ζούσε και πριν από την εποχή των δεινοσαύρων, το οποίο όμως σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση.
--------------------------