19/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη σε ημερίδα για ενίσχυση του τουρισμού 19/06/2013

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ενημερωτική ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου με θέμα «Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος – Η λύση στην οικονομική κρίση».

Δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθούμε καθημερινά το μέγεθος και τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διεθνoύς κρίσης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μιας κρίσης που ταλανίζει και τη χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κύπριος καταναλωτής.

Ένας τομέας που έχει τις δυνατότητες να συμβάλει τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για έξοδο από την κρίση είναι σίγουρα αυτός του τουρισμού. Αποτελεί άλλωστε ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και βιομηχανιών που προσφέρουν μια ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ συμβάλλει παράλληλα και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση των επενδύσεων και, κυρίως, στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Όπως προκύπτει από πολλές αναφορές διεθνών οίκων, το εγχείρημα της ανάπτυξης στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Σύμφωνα δε και με προβλέψεις διεθνών Οργανισμών, μέσα στην επόμενη δεκαετία η συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι πολύ σημαντική. Ακόμη και στη δύσκολη οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, είδαμε ότι ο παγκόσμιος τουρισμός, σε σχέση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δεν επηρεάστηκε σημαντικά.

Δεδομένων λοιπόν όλων όσων προανέφερα, η Κυβέρνηση έχει θέσει τα ζητήματα του τουρισμού στις άμεσες προτεραιότητές της. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ο νευραλγικός αυτός τομέας για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων και την επικαιροποίηση της τουριστικής μας στρατηγικής.

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη σε αυτές μας τις προσπάθειες ότι η Κύπρος, ως ένας ώριμος πλέον τουριστικός προορισμός, έχει να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι κατά τα προηγούμενα στάδια της τουριστικής της εξέλιξης. Ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί σημαντικά και οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας δεν μας παρέχουν την πολυτέλεια για λανθασμένες επιλογές. Πρέπει όλοι μαζί – και ο καθένας ξεχωριστά – να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες και να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Με γνώμονα πάντοτε το κοινό συμφέρον, απαιτείται συλλογική δράση, υπευθυνότητα και προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αρμονική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναμφίβολα, ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Οι προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας είναι μεγάλες και οι προκλήσεις εξίσου σημαντικές. Ο τουρισμός μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα και να στηρίξει τη χώρα μας και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση μας εργάζεται σήμερα με εντατικούς ρυθμούς για την ουσιαστική αναβάθμισή του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διευθύντρια και τους λειτουργούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου για το αξιόλογο έργο που επιτελούν και, ιδιαίτερα, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή ενημερωτική ημερίδα για τον τουρισμό. Είμαι βέβαιος ότι από το βήμα αυτό θα ακουστούν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις αναφορικά με την ενίσχυση του τουριστικού τομέα.

Σας ευχαριστώ.


Σημ.: Τον χαιρετισμό θα αναγνώσει, εκ μέρους του Υπουργού, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού & Προστασίας Καταναλωτή κα Φρόσω Χατζηλουκά.