13/6/13

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ 13/06/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και τον Οικονομικό Διευθυντή του ΡΙΚ κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κρατικού καναλιού.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και τον Οικονομικό Διευθυντή του ΡΙΚ είχαμε σήμερα μια κατ’ αρχήν συζήτηση κατά την οποία συζητήσαμε κατά τρόπο παραγωγικό τα διάφορα θέματα που απασχολούν το κρατικό κανάλι».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εξυγίανσης του ΡΙΚ, ο κ. Χάσικος δήλωσε: «Η προσπάθεια εξυγίανσης του ΡΙΚ άρχισε και συνεχίζεται. Θα πρέπει να καθορίσουμε μέσα από διάλογο, ο οποίος δε θα διαρκέσει επί μακρόν, ποιας μορφής κρατική ραδιοτηλεόραση θέλουμε. Πολύ σύντομα, θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε, ακριβώς, την ταυτότητα αλλά και την αποστολή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το οικονομικό σκέλος και τα θέματα προσωπικού.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού δήλωσε: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για εκσυγχρονισμό αλλά και εξοικονομήσεων στο ΡΙΚ, που αυτή την περίοδο είναι πιο επίκαιρη λόγω της οικονομικής κρίσης, με στοιχεία εξηγήσαμε ότι τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ανεβάσουμε την ποιότητα μας, να αυξήσουμε τη δική μας εσωτερική παραγωγή και, όλα αυτά, να γίνονται με λιγότερα χρήματα. Συμφωνούμε με τον Υπουργό ότι χρειάζεται μια εξ’ υπαρχής συζήτηση για τον ρόλο και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εμείς, είμαστε έτοιμοι και έχουμε τις δικές μας προτάσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στη συνάντηση έχει συζητηθεί το θέμα της ψηφιακής πλατφόρμας, για το ενδεχόμενο συνύπαρξης των ιδιωτικών καναλιών και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης σε μία πλατφόρμα, ο κ. Χάσικος είπε: «Βεβαίως και το συζητήσαμε. Μας έχει δοθεί από πλευράς ΡΙΚ σημείωμα με αριθμούς και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το κόστος. Αυτό, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να χειριστεί το θέμα αυτό, και θα συζητηθούν τα νούμερα και οι αριθμοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση να είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών και, ειδικότερα, των φορολογουμένων».

Σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο θα ήταν καλό το ΡΙΚ να παίρνει μερίδιο από τη «διαφημιστική πίτα» ή όχι, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Σήμερα, υπήρχε συζήτηση στη Βουλή για αυτό το θέμα. Εμείς, καταθέσαμε την άποψη ότι είναι δικαίωμα της Βουλής να πάρει όποια απόφαση θέλει. Εάν η Βουλή αποφασίσει να αποκόψει τη διαφήμιση, το κράτος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρώσει το κενό αυτό».

Αναφορικά με τα διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα και το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε: «Το ΡΙΚ δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, να κλείσει ή να επαναλειτουργήσει με κάποιο άλλο όνομα ή ως άλλη εταιρεία».