13/6/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ 13/06/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β', στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση. Ο Μακαριώτατος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ανέφερε:


«Έχουμε τη χαρά σήμερα να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Τύχαμε από αμφοτέρους ενημέρωσης εφ’ όλης της ύλης που απασχολεί το Υπουργείο Αμύνης, αλλά και εμάς ως Εκκλησία, καθώς και ολόκληρο τον λαό μας, όπως είναι φυσικό. Εκείνο που έχω επισημάνει, με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη για τη φυγοστρατία, είναι ότι στις επισκέψεις μου στην Εθνική Φρουρά έχω πει πολλές φορές ότι η θητεία των νέων μας στην Εθνική Φρουρά δεν είναι χάσιμο χρόνου. Εκεί περνούν από ένα καμίνι, όπου παίρνουν όλα εκείνα τα αντισώματα που θα τους χρειαστούν στην πορεία της επίγειας ζωής τους, ως ελεύθεροι πλέον πολίτες. Τους χρειάζεται ο στρατός περισσότερο από κάθε άλλο, γιατί ακριβώς η δοκιμασία εκείνη τους σκληραγωγεί και τους ετοιμάζει να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες της ζωής. Η κοινωνία δεν είναι δρόμος ανθόσπαρτος, είναι δρόμος δύσκολος, ανηφορικός, ανώμαλος, ακανθώδης, και αν κανείς δεν ετοιμαστεί καταλλήλως, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αύριο τα καθημερινά προβλήματα της ζωής. Γι’ αυτό η εισήγησή μου και η προτροπή μου προς τους νέους είναι όλοι να πάνε στην Εθνική Φρουρά και να είναι ευτυχείς όταν οι αξιωματικοί τους είναι αρκετά σκληροί.

Τους έχω πει, επίσης, ότι δεν ευτύχησα εγώ να πάω στον στρατό, γιατί όταν ήμουν νέος δεν υπήρχε η Εθνική Φρουρά, αλλά πέρασα από έναν άλλον στρατό πιο δύσκολο, έζησα μια πολύ σκληρή ζωή στο μοναστήρι και έτσι δεν φοβάμαι ποτέ τα αδιέξοδα. Όσες δυσκολίες και προβλήματα κι’ αν εμφανιστούν μπροστά μου στη ζωή, τα υπερπηδώ με μεγάλη ευκολία, γιατί έμαθα να αντέχω τις αντιξοότητες της ζωής. Τελικά μου φάνηκε πολύ χρήσιμη εκείνη η ζωή, η οποία τότε δεν μου άρεσε, όπως δεν αρέσει στους νέους μας ο στρατός. Η εισήγησή μου λοιπόν προς όλους τους νέους είναι να πηγαίνουν στον στρατό. Μπορεί να μην τους αρέσει σήμερα, αλλά θα είναι ευγνώμονες αύριο, όταν θα είναι ελεύθεροι πια πολίτες και θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας, ανέφερε:

«Τόσο ο Μακαριώτατος προσωπικά, όσο και η Εκκλησία γενικώς, βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Εθνικής Φρουράς και των στρατευμένων νέων μας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολές ώρες που περνά ο τόπος μας και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά. Η εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς και της Εκκλησίας σήμερα παίρνει σάρκα και οστά, γιατί ο ίδιος ο Μακαριώτατος ενισχύει με επιπρόσθετους ιερείς το θρησκευτικό Τμήμα που έχουμε ιδρύσει στην Εθνική Φρουρά. Είχα επίσης την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον Μακαριώτατο για πολλά άλλα θέματα που άπτονται ζητημάτων ασφάλειας και άμυνας της χώρας και θέλω να τονίσω ότι βρήκα μεγάλη κατανόηση και θα συνεχίσω προσωπικά να έχω αυτή τη συνεργασία με τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία. Σε μια περίοδο δύσκολη, όπως είναι η σημερινή, η πιο δύσκολη από το 1974, μια περίοδο όπου τα νέα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από ποτέ σε κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι τα ναρκωτικά, τα οποία έχουν δυστυχώς μπει για καλά στην Εθνική Φρουρά, ή η φυγοστρατία, όπως έχει αναφέρει και ο Μακαριώτατος, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας.».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κατάσταση των πυρομαχικών που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, αν επηρεάζουν κατ’ οποιοδήποτε τρόπο την ασφάλεια της περιοχής, ή αν λαμβάνονται μέτρα για την απομάκρυνσή τους, ο κ. Φωτίου απάντησε:

«Τη μελέτη του όλου θέματος την έχουν αναλάβει οι εμπειρογνώμονες που έχουμε διορίσει για τον σκοπό αυτό. Θέλω να στείλω ξανά το μήνυμα ότι δεν δικαιολογείται πανικός και δεν πρέπει να κινδυνολογούμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά ούτε και περιβαλλοντική ρύπανση. Οι εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν επίσης διάφορα άλλα θέματα, που μπορεί να άπτονται των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτοί είναι οι ειδικοί και αυτοί θα μας συμβουλεύσουν και θα μας ενημερώσουν, όταν είναι έτοιμα τα πορίσματά τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν απειλές από πλευράς Τουρκίας με αφορμή τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της NOBLE και πώς το Υπουργείο Άμυνας χειρίζεται το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε:

«Φραστικά και άλλως πως, η Τουρκία πάντα προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση. Οι αμφισβητήσεις και οι απειλές από πλευράς τους είναι καθημερινές, όμως όσον αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να συνεχίσουμε να στέλλουμε ως μήνυμα προς την άλλη πλευρά είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι με το μέρος μας και δεν είμαστε εμείς που παρανομούμε, αλλά αυτοί. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών της όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική και δεν θα σταματήσουμε λόγω των απειλών, των εκβιασμών ή των αμφισβητήσεων των Τούρκων».