11/6/13

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία 11/06/2013

Στα πλαίσια της αρμοδιότητας του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών και Κυρίου του Έργου (Ιδιοκτήτη), που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας σχετικά με θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2013 τους πιο κάτω:


1. Τον κ. Στέλιο Σωφρονίου, Κύριο του Έργου (Ιδιοκτήτη), ο οποίος ανέθεσε την ανέγερση της κατοικίας του σε περισσότερους του ενός εργολάβου, σε συνολικό πρόστιμο €6.000 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό αυτοεργοδοτούμενου προσώπου εξαιτίας πτώσης από ύψος πέραν των τριών μέτρων:

(α) Παράλειψη ορισμού συντονιστή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας κατά την εκτέλεση του έργου, ο οποίος μεταξύ άλλων να μεριμνά ώστε εργολάβοι, υπεργολάβοι και αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να εφαρμόζουν τις γενικές αρχές πρόληψης και τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας στο εργοτάξιο.

(β) Παράλειψη λήψης μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργοδοτουμένων, όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των εργοδοτών και των αυτοεργοδοτουμένων και τις αλληλεπιδράσεις από τις δραστηριότητες στον χώρο του εργοταξίου.

(γ) Παράλειψη συμμόρφωσης με Ειδοποίηση Απαγόρευσης, η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε σε αυτόν από Επιθεωρητή Εργασίας.

2. Την εταιρεία «CHRISTAKIS PILIDES CONSTRUCTION LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €3.600 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002, που έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία:

(α) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στα άκρα δαπέδου των ορόφων και (β) στο κλιμακοστάσιο, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1,10 μ. από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0,20 μ. ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος.

(β) Παράλειψη μέριμνας για τη συμπερίληψη στο Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας ανάλυσης των μεθόδων εργασίας κατά φάσεις, μελέτης ανέγερσης και εγκατάστασης των ικριωμάτων, καθώς και άλλων διευθετήσεων που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των προσώπων που εκτελούν εργασίες, όπως ο καθορισμός των προληπτικών και προστατευτικών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης προσώπων στην εργασία κατά την εκτέλεση των εργασιών.

3. Την «Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου», που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνολικό πρόστιμο €1500 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003, εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε ο τραυματισμός εργοδοτούμενου από την Αρχή προσώπου και έθεσαν σε κίνδυνο άλλα εργοδοτούμενα της πρόσωπα:

(α) Παράλειψη διασφάλισης εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά τη διαδικασία εκτέλεσης εργασιών επί του τερματικού κιβωτίου στο οποίο κατέληγαν καλώδια τάσης 11KV μετασχηματιστή σε υποσταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

(β) Παράλειψη παροχής κατάλληλων οδηγιών και επιτήρησης της ορθής εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας, υγείας και ευημερίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατά τη διαδικασία εκτέλεσης εργασιών επί του τερματικού κιβωτίου στο οποίο κατέληγαν καλώδια τάσης 11KV μετασχηματιστή σε υποσταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

4. Την εταιρεία «G.D.E. DEVELOPERS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €4.000 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2011 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενα από την εν λόγω εταιρεία πρόσωπα:

(α) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στα άκρα δαπέδου των ορόφων και στο μεσοπάτωμα, (β) στο κλιμακοστάσιο και (γ) στο πηγάδι του ανελκυστήρα, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1,10 μ. από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0,20 μ. ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος.

(β) Παράλειψη συμμόρφωσης με Ειδοποίηση Βελτίωσης, η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε από Επιθεωρητή Εργασίας.