11/6/13

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε στρατόπεδα της επαρχίας Λεμεσού 11/06/2013


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα στρατόπεδα της επαρχίας Λεμεσού
και στη συνέχεια παρακάθισε σε σύσκεψη με τους Προέδρους και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων Παλώδιας και Παραμύθας, όπου και έτυχε ενημέρωσης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ την Ταξιαρχία εδώ στη Λεμεσό και να ενημερωθώ προσωπικά για τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν σε σχέση με τη φύλαξη και τη συντήρηση τόσο των πυρομαχικών όσο και των καυσίμων. Θέλω να τονίσω ότι η ασφάλεια τόσο των οπλιτών όσο και των αξιωματικών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι ύψιστης σημασίας και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου έθεσα αυτό το θέμα ως μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας. Οφείλω να πω ότι έγινε αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να είμαστε βέβαιοι ότι όλο το σύστημα συντήρησης, φύλαξης και διαχείρισης των πυρομαχικών και των καυσίμων λειτουργεί σωστά. Έχουμε προβεί στην κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου που αρχίσαμε να υλοποιούμε. Έχω δώσει αυστηρότατες οδηγίες όπως λαμβάνονται αυστηρά τα μέτρα φύλαξης των πυρομαχικών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να εκμηδενιστούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω ότι πριν λίγες βδομάδες το Υπουργείο Άμυνας τροχιοδρόμησε μια προσπάθεια, μέσα από μια διαδικασία διεθνών συμβάσεων, για εξεύρεση ξένων εξειδικευμένων εταιρειών για την καταστροφή των πυρομαχικών, που δυστυχώς είναι πολλά. Αυτή η διαδικασία προχωρεί τάχιστα και σε λίγους μήνες αυτή θα υλοποιηθεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στα πυρομαχικά που ανάφερε συμπεριλαμβάνονται και αυτά που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας στο Ζύγι, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτό είναι άλλο θέμα και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση. Όσον αφορά τα πυρομαχικά στον βυθό της περιοχής Λεμεσού – Βασιλικού, έχω ορίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα συμβουλέψουν τόσο εμένα όσο και την Εθνική Φρουρά και το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης. Θέλω να τονίσω ξανά ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Για να μη κινδυνολογούμε, ούτε κίνδυνος για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας υπάρχει, αλλά ούτε και περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτό που ανάφερα χθες και θέλω να επαναλάβω είναι ότι θα αξιολογήσουμε την κατάσταση με τη συμβολή ντόπιων και ξένων εμπειρογνωμόνων από το Ισραήλ και την Ελλάδα, με τους οποίους έχω έρθει σε επαφή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, αφού το θέμα ήρθε στην αντίληψή μας, είναι να το διαχειριστούμε σωστά και με τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν δυσμενώς οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να αναφέρω ότι επισκέφθηκα σήμερα το Συνεργείο Παραγωγής Εξαρτημάτων της Εθνικής Φρουράς και φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε, μέσα από την αναβάθμιση αυτού του Τμήματος, να εξοικονομήσουμε εκατομμύρια ευρώ για την Εθνική Φρουρά και τους προϋπολογισμούς μας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο περισυλλογής και οικονομικής κρίσης. Αντί λοιπόν να αγοράζουμε αυτά τα εξαρτήματα, μπορούμε να τα κατασκευάζουμε εδώ στην Κύπρο. Και το λέω αυτό γιατί γίνεται μια προσπάθεια γενικότερη στην Εθνική Φρουρά, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή της, να βρούμε και τους τρόπους για εξοικονόμηση πόρων και τη διάθεσή τους όπου χρειάζεται η Εθνική Φρουρά για να πετύχει στην αποστολή της.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τα Κοινοτικά Συμβούλια εδώ στην περιοχή για να συζητήσω μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους κατοίκους και πάνω απ’ όλα το θέμα ασφάλειας και ελαχιστοποίησης των κινδύνων από τις αποθήκες των πυρομαχικών και των καυσίμων. Έχω δεσμευθεί ότι στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουμε και θα έχουμε, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, γιατί οι κοινότητες εδώ στηρίζουν το έργο του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό είναι προς τιμήν τους, και τους ευχαριστώ πολύ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα πυρομαχικά που είχαν κριθεί επικίνδυνα μετά από την έκρηξη στο Μαρί, σε αυτή την περιοχή, έχουν μεταφερθεί εντελώς σε άλλες περιοχές, ο κ. Φωτίου είπε: «Ένας μεγάλος αριθμός έχει καταστραφεί, ένας άλλος μικρότερος αριθμός έχει μετακινηθεί. Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε την καταστροφή όλων των πυρομαχικών που πρέπει να καταστραφούν τους επόμενους λίγους μήνες και γι’ αυτό έχω επισπεύσει τις διαδικασίες με τις υπηρεσίες ξένων εξειδικευμένων εταιρειών. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος από τέτοια πυρομαχικά. Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη της εθνικής καταστροφή που είχαμε στο Μαρί».
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλώδιας κ. Ζορπάς Χαράλαμπος, εκ μέρους των δυο κοινοτήτων Παλώδιας και Παραμύθας, είπε: «Εμείς θέλουμε με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Υπουργό όσο και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, τον κ. Αρχηγό αλλά και τον Διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας. Μέσα από τις διαβεβαιώσεις τους διαφαίνεται ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για τη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να διακατέχει τον κάθε κάτοικο της περιοχής μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θέλουμε να πούμε ένα επιπλέον ευχαριστώ στον κ. Υπουργό, γιατί πραγματικά η παρουσία του δείχνει το ενδιαφέρον του. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην περιοχή μας. Η περιοχή εδώ διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την Εθνική Φρουρά και για την άμυνα του τόπου μας. Υπάρχει μια ευαισθησία από τους κατοίκους και από όλους του παράγοντες και φορείς της περιοχής και ο κ. Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μας να συζητήσουμε και να επιλύσουμε κάποια προβλήματα. Οι διαβεβαιώσεις του σίγουρα μας ικανοποιούν, καθώς και η δέσμευση του ότι το Υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει στην επίλυση των ζητημάτων ασφάλειας που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Τον ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά».