11/6/13

ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού 11/06/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο Υπουργός Ενέργειας τον ενημέρωσε πλήρως για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας και επισήμανε ότι η Βουλή ομόφωνα και ομόθυμα στηρίζει αυτήν την πορεία, η οποία πρέπει ν’ ακολουθηθεί με σωφροσύνη για να αποδειχθεί αυτό που κατά κόρον έχει λεχθεί, δηλαδή ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας μας αποτελεί ευλογία τόσο για την παρούσα όσο και για τις επόμενες γενεές.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα ενεργειακά αποθέματα αποτελούν μεγάλη ελπίδα για ένα μέλλον ευοίωνο που θα διασφαλίσει συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής προκοπής αλλά και για τη δραστική γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό που για χιλιάδες χρόνια ήταν το επαχθές βάρος για την Κύπρο, η γεωγραφική μας θέση που υπήρξε πηγή κακοδαιμονίας, δουλείας και κατοχών, με τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας αποδεικνύεται ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Επισήμανε περαιτέρω ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατοχυρώνεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που, όπως δήλωσε, ειρήσθω εν παρόδω, όχι απλώς έχει επικυρωθεί από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά αποτελεί πλέον και τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε το θέμα του φυσικού πλούτου και με το εθνικό μας πρόβλημα, αναφέροντας ότι «η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να επιδράσει ευεργετικά και στις προσπάθειες για σωστή, δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Πρόσθεσε ότι «αναφορικά με τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας, η οποία οραματίζεται δυστυχώς πολιτικές των κανονιοφόρων και μιας σύγχρονης πειρατείας, θα πρέπει τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η διεθνής κοινότητα να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία σ’αυτή την περιοχή του κόσμου». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία αποδεικνύουν έναν αυταρχισμό, μια δεσποτεία και ένα σουλτανισμό από πλευράς της πολιτικής τάξης πραγμάτων, του κ.Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου, ενώ είναι και ένα μήνυμα πως θα πρέπει η διεθνής και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της περιοχής, το οποίο ακούει στο όνομα Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αυτό τον καιρό, με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά. «Συζητήσαμε και την εμπορική πτυχή των ενεργειακών θεμάτων, αλλά και τη γεωπολιτική πτυχή αυτών των θεμάτων. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων ούτως ώστε να μπορέσουμε με μια φωνή να μεταφέρουμε τα μηνύματα που πρέπει να μεταφέρουμε σε όλα τα κέντρα αποφάσεων» δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι το Υπουργείο Εμπορίου θα συνεχίσει το ίδιο υπεύθυνα να αναπτύσσει αυτή τη μεγάλη προοπτική του λαού μας και θα τον τηρεί ενήμερο για όλες τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον ισχύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε επιστολές προς τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Κομισιόν, αναφορικά με θέματα της οικονομίας της Κύπρου, ενώ ενημέρωσε σχετικά και τα κόμματα, επιβεβαίωσε ότι όντως ισχύει το γεγονός αλλά, όπως επισήμανε, σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών θα πρέπει να ερωτηθεί η Κυβέρνηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο μπορούμε να κινηθούμε νομικά για το θέμα του ELA εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατά πόσον αυτό συνεπάγεται ότι θα κινηθούμε και εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τα εξής:

«Με βάση νομικές γνωματεύσεις και γνωματεύσεις ειδικών, είναι ισχυρή η άποψη ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βεβαίως, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες ενός νομικού οίκου, τον οποίο δεν διαθέτουμε στην Κύπρο κατά τη γνώμη μου, άρα θα πρέπει να αγοραστούν υπηρεσίες νομικού οίκου άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξεταστεί κατά πόσον η ακατάπαυστη παροχή ELA προς μια τράπεζα, η οποία κατά αντικειμενική εκτίμηση δεν θεωρείτο φερέγγυα, ήταν νομικά επιτρεπτή με βάση τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άρα είναι ένα θέμα υπαρκτό, το οποίο όμως χρειάζεται σοβαρή μελέτη και εξασφάλιση έγκυρης νομικής άποψης προκειμένου να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία».

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με το χρονικό όριο των τεσσάρων μηνών εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί διαδικασία, ο Πρό