9/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. H. Ladsous

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών κ. Herve Ladsous, τον οποίον συνόδευε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Lisa Buttenheim.

Μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων: «Ήταν μεγάλο προνόμιο να έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Αναστασιάδη. Είναι το πρώτο μου ταξίδι στην Κύπρο από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι παρούσα στη χώρα αυτή εδώ και δεκαετίες και πιστεύω έχει πετύχει πολλά στη νεκρή ζώνη.

Τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να εργαστεί προς την κατεύθυνση της (οικοδόμησης) εμπιστοσύνης και να επιλύει όλες τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες».

Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer εργάζεται για μια πολιτική λύση και η κα Buttenheim εργάζεται μαζί του προς τον σκοπό αυτό «και φυσικά αυτό είναι θέμα συνεργασίας προς εξεύρεση της σωστής λύσης για την Κύπρο, προς υποστήριξη της Κύπρου για επίτευξη αυτού του σκοπού».

Ερωτηθείς για τον σκοπό της επίσκεψής του, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Το να βλέπεις ιδίοις όμμασιν είναι καλύτερο από το να διαβάζεις οποιαδήποτε Έκθεση, όσο καλή και να είναι. Επιθυμούσα εδώ και πολύ καιρό να έρθω και να δω από μόνος μου και αυτό κάνω».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει συζητήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για μείωση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο κ. Ladsous είπε ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξυπηρετεί ένα πολύ σημαντικό σκοπό, έχει μια σημαντική αποστολή και την εκτελεί με αποφασιστικότητα και με επινοητικότητα και έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι που μετρά».