9/5/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα τη νέα Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο, δρα Oksana Tomová. Την Πρέσβη συνόδευε ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας, κ. Robert Chatrnuch.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τη δρα Tomová για την προώθηση της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, μέσω συναντήσεων μεταξύ των Τουρκοκυπριακών και Ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, πρωτοβουλία που συνεχίζει η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο και είχε εγκαινιάσει το 1989 ο τότε Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας. Ευχαρίστησε επίσης τη Σλοβακία για τη συμμετοχή του στρατιωτικού αποσπάσματός της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε η παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και τονίστηκε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού είναι αυτή να γίνει στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για τις πολύ φιλικές διμερείς σχέσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισής τους. Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο και τη Σλοβακία, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ευρωζώνης.