7/5/13

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης


7/5/2013
Στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν σε θέματα επικαιρότητας, ως ακολούθως:
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο της Αστυνομίας με αφορμή τις συγκρούσεις στη Συρία και σε περίπτωση που , ο κ. Υπουργός απάντησε πως ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης «έχει τονίσει ότι ο τόπος μας δεν προσφέρεται για να υποδεχθεί κύμα μεταναστών από τη Συρία. Γι’ αυτό το λόγο, στα πλαίσια αυτά, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν είναι η προσπάθεια από τη μια αποτροπής και από την άλλη η Κύπρος να μη χρησιμοποιηθεί σαν χώρος παραμονής μεταναστών από τη Συρία αλλά απλά σαν χώρος διακίνησης τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια της Κύπρου, ο κ.Νικολάου είπε πως αυτά «έχουν αυξηθεί και θα αυξηθούν και τις επόμενες μέρες για πολλούς άλλους λόγους, κυρίως λόγω του αυξημένου κύματος τουριστών που αναμένουμε στο τόπο μας. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι στα ίδια πλαίσια μπορεί να αντιμετωπιστεί και  οποιαδήποτε άλλη ανάγκη η οποία υπάρχει».
Σχετικά με το διορισμό ποινικού ανακριτή στην υπόθεση που κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Μανώλης Καλατζής, ότι η Αστυνομία προσπάθησε να τον παγιδεύσει στην υπόθεση των απειλητικών επιστολών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Υπουργός είπε: «Το θέμα είναι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέλαβε να το μελετήσει και κάποια στιγμή θα επικοινωνήσουμε για να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει ο διορισμός ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή». Πρόσθεσε, δε, πως έχει μιλήσει σήμερα το πρωί με τον Γενικό Εισαγγελέα «και θα ανταλλάξουμε απόψεις στη συνέχεια για το διορισμό».
Ερωτηθείς κατά πόσον η νομοθεσία για τη φύλαξη των σκύλων παρουσιάζει κενά, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Σίγουρα κάθε νομοθεσία πρέπει να μελετάται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και αν υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της και συμπλήρωσης της αυτό να γίνεται. Εκείνο που θα μπορούσα όμως να πω, είναι ότι χρειάζεται να γίνει κατανοητό από όλους μας, εκείνοι που έχουν ζώα στο σπίτι τους, ότι θα πρέπει να παίρνουν και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Είναι προτιμότερο να μείνω εδώ, πρόκειται για μια τραγική στιγμή τόσο για τους γονείς του άτυχου παιδιού όσο όμως και για τους ιδιοκτήτες του σκύλου οι οποίοι ήταν και μεταξύ τους πολύ καλοί φίλοι». «Πραγματικά,» κατέληξε, «εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι με το πώς τελικά μαθαίνουμε να είμαστε πιο συνεπείς σ’ αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε».

----------------------------------