15/5/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ



Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.


Στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε αναθεωρημένη εντολή του Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία βασίστηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ο κ. Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε την προτίμηση της Κύπρου για την ύπαρξη υποχρεωτικού καταλόγου κριτηρίων εξαίρεσης των μη ενεργών παραγωγών, όπως είναι π.χ. τα αεροδρόμια και άλλες εταιρείες που κατέχουν γη, αλλά δεν ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα.

Ο κ. Κουγιάλης τάχθηκε υπέρ της στήριξης των νέων αγροτών, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να παραχωρηθεί η απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιλέξει το κάθε κράτος μέλος τον τρόπο στήριξής τους.

Τέλος, όσον αφορά το καθεστώς των μικρών γεωργών ο Υπουργός στήριξε ένθερμα την παρούσα θέση του Συμβουλίου και ζήτησε από την Προεδρία να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε τροποποίηση που δύναται να θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές του Σχεδίου, οι οποίες έχουν ως στόχο τη σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους των κρατών μελών.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟ