15/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15/05/2013 09:58

1. Συνεδριάζει από το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Το απόγευμα συνέρχεται εξάλλου η Υπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου, υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

2. Σαφέστατη διαφοροποίηση του κλίματος υπέρ της Κύπρου, διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι από το Eurogroup αποδεικνύεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν συκοφαντικές και άδικες.
3. Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι προσπάθεια είναι να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της θητείας, χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες που περνά η Κύπρος και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος.
4. Κατά €10,1 εκ. αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία ΦΠΑ. Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013, μετά από στοχευμένες ενέργειες και εντατικοποίηση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τα κρατικά ταμεία.
5. Διαδικασία κλήτευσης σε απολογία κινούν οι Έλληνες ανακριτές, για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιο του, Μιχάλη, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο της υπόθεσης του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τσοχατζόπουλου.
6. Συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, καθώς και με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Η επίσκεψη του κ. Λακκοτρύπης στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης για θεσμοθέτηση των συναντήσεων των Υπουργών Κύπρου και Ελλάδας ανά τρίμηνο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κοινών δράσεων στα θέματα ενέργειας.
7. Αίσια κατάληξη είχαν οι προσπάθειες για εξεύρεση συμβατού δότη για τον Γιώργο Φιλιππίδη, το 5χρονο αγοράκι από την Κοίλη της Πάφου που χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς έχουν εντοπιστεί συμβατοί δότες σε πέντε χώρες του εξωτερικού.
8. Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στα δύο και πλέον χρόνια που διαρκεί η κρίση στη Συρία. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κατάλογος των θυμάτων έχει αυξηθεί, καθώς έχουν συγκεντρωθεί νέα στοιχεία και πληροφορίες από τις επαρχίες τις οποίες ελέγχουν οι Αλεβίτες, μεταξύ αυτών η Λατάκεια και η Ταρτούς.
9. Η συμμετοχή της Κύπρου και το τραγούδι «Αν με θυμάσαι», που ερμήνευσε η Δέσποινα Ολυμπίου, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Eurovision, κατά τον πρώτο ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε χθες στο γήπεδο "Μάλμε Αρένα" της Σουηδίας. Ο δεύτερος ημιτελικός, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη.
10. Διεξάγεται απόψε στο Άμστερνταμ ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ μεταξύ της Μπενφίκα και της Τσέλσι. Εξάλλου, η ΚΟΠ ενημερώθηκε την Τρίτη από το αρμόδιο τμήμα της UEFA ότι ο αγώνας μεταξύ της Αλκής και του Εθνικού Άχνας που έγινε το περασμένο  Σάββατο 11 Μαΐου 2013 για την 5η αγωνιστική (Β` φάση) του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, παρουσίασε ύποπτα ψηλή στοιχηματική δραστηριότητα και έχει αξιολογηθεί στην κατηγορία κόκκινος φάκελος.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΓΚ/ΜΜ)