10/5/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για θέματα που αφορούν την νομοθεσία για τους σκύλους, στο Υπουργείο Γεωργίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανέλαβε την πρωτοβουλία να μελετήσει τα κενά και τις αδυναμίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τους σκύλους. Έχει συσταθεί μια τεχνική επιτροπή που αποτελείται από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και από εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο ώστε να γίνουν οι ρυθμίσεις και οι προσθήκες εκείνες που χρειάζονται στον Περί Σκύλων Νόμο, με στόχο να διασφαλιστεί περαιτέρω η ασφάλεια των πολιτών».

Κληθείς να αναφερθεί συγκεκριμένα στα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το πιο σημαντικό κενό εντοπίζεται στη διαδικασία ελέγχου κατά την εισαγωγή σκύλων από χώρες μέλη της ΕΕ και μελετώνται τρόποι ρύθμισης του ζητήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία αναφορικά με την εκπαίδευση σκύλων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ράτσες και ότι υπάρχουν αδυναμίες ως προς την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου που έχουν να κάνουν με την εγγραφή των σκύλων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει την τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί Αστυνομία Ζώων λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η εγγραφή των σκύλων και το θέμα της ασφάλειας είναι αρμοδιότητα των Τοπικών Αρχών και γι’ αυτό σε πρώτη φάση πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί, δηλαδή στο να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Στη συνέχεια, ανέφερε, πρέπει να καταλήξουμε στο εάν πρέπει να δημιουργηθεί άλλου είδους αστυνόμευση για τους σκύλους.