9/5/13

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών



9/5/2013

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με το
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κατά την οποία συζητήθηκε, κυρίως, το θέμα της δημιουργίας Αστυνομίας των Ζώων, της λαθροθηρίας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τα νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό του κράτους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εποικοδομητικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντηλλάγησαν απόψεις και βρέθηκε η κοινή συνισταμένη στο θέμα της Αστυνομίας των Ζώων, πώς αυτή θα μπορεί να είναι αποτελεσματική και πώς καλύτερα θα μπορούσε να εφαρμοστεί η νομοθεσία, «η οποία, δυστυχώς, για χρόνια παραμένει ανεφάρμοστη».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι απόψεις που αντηλλάγησαν αφορούσαν στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει μια ομάδα από ειδικούς αστυνομικούς,  οι οποίοι θα ασχοληθούν με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, καθώς και την επιλογή όπως η νομοθεσία αυτή ενταχθεί στα πλαίσια της Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Κατά τη συνάντηση, συνέχισε ο κ. Νικολάου, «εξήγησα στον κ. Περδίκη ότι η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει μια αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η Κοινοτική Αστυνόμευση δεν μπορεί να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της Αστυνομίας, αλλά ένα ουσιαστικό οργανικό μέλος της το οποίο θα έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εντάξουμε και τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με την προστασία των ζώων».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση του Ουλαμού για την πάταξη της λαθροθηρίας και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα οι ακτιβιστές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «ως Υπουργείο και ως Αστυνομία, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια πάταξης της λαθροθηρίας και τη συνεργασία μας με τους ακτιβιστές ή και οποιαδήποτε άλλη οργάνωση, η οποία έχει ως κοινό στόχο την προστασία του θηράματος και την πάταξη της λαθροθηρίας. Η διαβεβαίωση που έχουμε δώσει είναι ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί αλλά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Θέλουμε όλοι αυτοί που ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση να ενεργούν πάντοτε στα πλαίσια του νόμου, να επιδεικνύουν δηλαδή και τον απαιτούμενο σεβασμό στους κατοίκους μιας περιοχής, στις περιουσίες τους, και πολύ περισσότερο στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της κατοικίας και της ιδιοκτησίας».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η ανάγκη που φτάσαμε στο σημείο να αποσυρθεί ο Ουλαμός προέκυψε όχι μόνο από την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής αλλά και από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι οι ακτιβιστές ενθαρρύνονταν από την παρουσία του Ουλαμού και παρέμβαιναν παράνομα στις κατοικίες και στις περιουσίες κατοίκων της περιοχής, χωρίς οποιοδήποτε ένταλμα έρευνας και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες ήταν απαράδεχτη η παρουσία οποιουδήποτε στην περιουσία οποιουδήποτε πολίτη».

Και συνέχισε: «Γι’ αυτό, θέλουμε να θέσουμε πάνω σε μια νέα βάση την προσπάθεια πάταξης της λαθροθηρίας ούτως ώστε, από την μια, να είναι αποτελεσματική η ενέργειά μας αλλά από την άλλη να επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός στα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής. Δεν θέλουμε οι ακτιβιστές ή οποιοσδήποτε να εκμεταλλεύονται αυτή την προσπάθεια και να παραβιάζουν, την ίδια ώρα, δικαιώματα κατοίκων οποιασδήποτε περιοχής».

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, τα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 17 Ιουνίου. «Ανταλλάξαμε απόψεις για αρκετές από τις αλλαγές που επιχειρούνται», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «κυρίως σε θεσμικά θέματα, θέματα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τις θητείες των αξιωματούχων του τόπου και μπορώ να πω ότι βρήκαμε ένθερμη υποστήριξη στα νομοσχέδια αυτά από πλευράς του κ. Περδίκη, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο υπερθεμάτισε αλλά δήλωσε ότι θα εκδηλώσει σθεναρά την υποστήριξή του τόσο εντός της Βουλής όσο και δημόσια, γιατί πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για 32 νομοσχέδια που θα κατατεθούν μέχρι 17 Ιουνίου, ενώ συνολικά ανέρχονται στα 54 τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανάπτυξη του τόπου και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα των κτηρίων που ενοικιάζονται από υπηρεσίες του Υπουργείου και την Αστυνομία: «Δηλώσαμε ποιες είναι οι προθέσεις μας, με ποιον τρόπο ουσιαστικά θα προγραμματίσουμε να χειριστούμε το όλο θέμα τόσο σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση των χώρων που ενοικιάζονται, όσο και τη δυνατότητα σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για ανέγερση κτηρίων που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες είτε των δικαστηρίων, είτε της Αστυνομίας είτε ακόμα του Υπουργείου, και επιπρόσθετα με ποιο τρόπο σκοπεύουμε να διαχειριστούμε την κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε όλα τα υπουργεία για να πετύχουμε μείωση των ενοικίων για εξοικονόμηση των δαπανών του κράτους».

Από πλευράς του, τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης, είπε ότι σε ό,τι αφορά στο μεταρρυθμιστικό θεσμικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, το Κίνημα Οικολόγων θα είναι «100% υποστηρικτής των προσπαθειών της Κυβέρνησης». Στο θέμα της ένταξης των καθηκόντων της Αστυνομίας των Ζώων στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, είπε ότι το Κίνημα δεν απορρίπτει την εισήγηση του κ. Υπουργού αλλά θα την μελετήσει.

---------------------------