9/5/13

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα 09/05/2013




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομόλογου του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωτίου και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα διμερών σχέσεων που άπτονται της αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Οι δυο Υπουργοί  επίσης εξέτασαν  ζητήματα που αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, θέματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δυο χωρών, καθώς και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Στη δήλωσή του ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία αλλά και για όλα όσα έχει προσφέρει στους αγώνες του Κυπριακού λαού, όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες θέσεις.  «Εκεί στην Κύπρο λένε ότι είσαι Κύπριος γιατί σε γνωρίζουν πολύ καλά», πρόσθεσε.
«Θέλω με την ευκαιρία αυτή και εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό, γιατί σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρίσκεται η Κύπρος, πέρα από τα προβλήματα εισβολής και κατοχής που έχουμε – πάντοτε η Ελλάδα ήταν ο σταθερός, ο μόνιμος συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου- αυτές τις δύσκολες ώρες που ο Κυπριακός λαός περνά τις ποιο κρίσιμες στιγμές από το 1974 λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά.
Και οι δύο Κυβερνήσεις να στηρίξουμε η μία την άλλη για να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας. Πετύχαμε το θαύμα το 1974, εμείς έχουμε πεισμώσει, θα το ξαναπετύχουμε. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός.
Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας να συζητήσει μια σειρά από ευαίσθητα θέματα, όπως θέματα  που αφορούν την ευρύτερη περιοχή,  την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις συνεχιζόμενες απειλές και αμφισβητήσεις των Τούρκων, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλώς και δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, άλλα ούτε και δεικνύουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, γιατί είναι απειλές ενάντια στη διεθνή νομιμότητα.
Θέλω με τον πιο έντονο τρόπο να πω ότι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, του φυσικού πλούτου  της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Είναι για αυτό το λόγο που εμείς θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας μαζί μας το Διεθνές Δίκαιο, να υλοποιήσουμε αυτό τον σχεδιασμό όσον αφορά τον εθνικό μας πλούτο», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων ο Υπουργός τη χαρακτήρισε στενότατη λέγοντας όμως ότι επιβάλλεται η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας και ιδιαίτερα των νέων στρατηγικών δεδομένων στην περιοχή. «Θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε αυτή τη συνεργασία μέσα στα νέα δεδομένα και στα νέα πλαίσια, τις νέες εξελίξεις στην περιοχή» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι με τον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο είχε την ευκαιρία να συζητήσει και για την απόφαση της νέας Κυβέρνησης να υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και ότι ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του ίδιου προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε ακολούθως τις σχέσεις των δύο χωρών αδελφικές. Είπε ότι οι σχέσεις  παραμένουν στενότατες και ότι θα εμβαθύνουν περαιτέρω αυτές τις σχέσεις. «Έχουμε υποχρέωση να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο», υπογράμμισε.

«Θέλω για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τα καλά του λόγια, για τη στήριξη, τη συμπαράσταση και θέλω πραγματικά να πω ότι τους επόμενους λίγους μήνες, μέσα και από επιτροπές τεχνοκρατικές των δύο Υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσα σήμερα έχουμε συμφωνήσει», ανάφερε.

Κλείνοντας ανέφερε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο, όπως τόνισε, χρειάζεται ιδιαίτερα λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Το θέμα αυτό, είπε,  συζητήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση των δυο Υπουργών και πρόσθεσε: «Θα το συζητήσουμε και ενόψει της ευρύτερης συνεργασίας που προσπαθούμε να κάνουμε στο θέμα αυτό τόσο με το Ισραήλ, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος. Θα θέλαμε πραγματικά αυτό τον ευαίσθητο τομέα της ενεργειακής ασφάλειας να τον δούμε αποτελεσματικά, ώστε να έχουμε αποτελέσματα τους επόμενους λίγους μήνες».

Από πλευράς του ο κ.  Παναγιωτόπουλος αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου είπε ότι δεν είναι η πρώτη συνάντηση των δυο Υπουργών και ότι η επαφή μεταξύ τους υπάρχει από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε και ανέλαβε τα πολύ σημαντικά καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε πολλές φορές, πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας στα επίπεδα της ΕΕ, και να συνεργαστούμε στενά και εκεί για τα θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Αλλά σήμερα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά τούτο θέλω να τον καλωσορίσω μέσα από την καρδιά μου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Η θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η Ελλάδα, η Ελληνική Δημοκρατία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν δεν θα πάψει ποτέ να είναι η κατ' εξοχήν δύναμη και παράγοντας που θα εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι τύχες του ελληνισμού, οπουδήποτε και αν υπάρχει, είναι αλληλένδετες και ταυτόσημες και εν προκειμένω μιλάμε για την κοινή πορεία και τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού και του ελλαδικού ελληνισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως φυσιολογικό τα δύο Υπουργεία να έχουν την πιο στενή συνεργασία. Κάναμε ανασκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν αυτή τη συνεργασία, επιχειρησιακών, στρατηγικών. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία, συμφωνήσαμε να επικαιροποιήσουμε θέματα που αφορούν τα επιχειρησιακά και έχουν να κάνουν με τις νέες στρατηγικές ανάγκες που προκύπτουν στην ΝΑ Μεσόγειο. Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών γύρω από τους υδρογονάνθρακες από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδος και συμφωνήσαμε τους επόμενους μήνες να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, που θα αφορούν και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ, με τις οποίες και οι δύο χώρες και η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν στενές σχέσεις.
Αυτό βεβαίως δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στενές φιλικές σχέσεις που διατηρούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, με χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, και άλλες χώρες της περιοχής μας. Κάναμε επίσης μία ανασκόπηση των εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο. Είναι η γειτονιά μας και σε αυτή τη γειτονιά και η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας των λαών στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον καλό φίλο Φώτη Φωτίου για την επίσκεψη του, είναι μεγάλη τιμή για μένα και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να τον διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι εδώ είναι ένα Υπουργείο το οποίο ταυτίζεται με το δικό του στην Κύπρο, γιατί όπως είπα οι τύχες του ελληνισμού και η υπόθεση αμυντικής θωράκισης του ελληνισμού και κυπριακού και ελλαδικού και κυπριακού είναι μία κοινή υπόθεση για όλους μας στην οποία έχουμε στρατευθεί και στην οποία δίνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. 
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο κ. Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ενώ το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη πλατεία Συντάγματος.
Το απόγευμα ο κ. Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο.