23/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Μαρία Φιλή - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 23/05/2013 09:57


1. Την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση που είχε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το αίτημα που παρουσίασε για στήριξη της Κύπρου, ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, εξέφρασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες πολιτική δέσμευση για τη χορήγηση πρόσθετων κοινοτικών κονδυλίων στην Κύπρο.

2. Δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ανάληψη δράσεων σε κοινοτικό και σε διεθνές επίπεδο με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία κοστίζει κάθε χρόνο στα κράτη μέλη σε απώλειες εσόδων €1 τρισ. ανέλαβαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
3. Για τις θέσεις του στο Κυπριακό ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε συνάντηση που είχαν χθες. Όπως δήλωσε εν όψει και της μετάβασής του κ. Βαν Ρομπέι στην Τουρκία του εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, και αφού δοθεί χρόνος για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία. Τόνισε ακόμη ότι μέγιστη σημασία για την επιτυχία μιας νέας προσπάθειας έχουν μέτρα καλής θέλησης, όπως η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
4. Είναι προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.
5. Ήρθησαν χθες το απόγευμα τα απεργιακά μέτρα που εφάρμοζαν από το πρωί της ίδιας μέρας οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» μετά την απόφαση της Διεύθυνσης του συγκροτήματος να αποσύρει τις απολύσεις και αποκοπές μισθών που έθεσε σε εφαρμογή. Από τις 7.45 σήμερα οι πλευρές συσκέπτονται υπό την αιγίδα του Διευθυντή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
6. Τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προς την κυπριακή τουριστική βιομηχανία προτίθεται να εκφράσει ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Taleb Rifai, ο οποίος φτάνει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ Μάριου Χαννίδη. Ο κ. Rifai θα συμμετέχει σε ειδικό εργαστήρι που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός υπό την ευθύνη του ΚΟΤ στο Φιλοξενία και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Δήμαρχο Λευκωσίας.
7. Ο Τσέχος Επίτροπος Στέφαν Φούλε εκπροσωπώντας την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Κάθιν Αστον μετέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκκληση  της κ. Αστον στη διεθνή κοινότητα να συγκεντρωθούν, μέχρι το τέλος του έτους, $1 τρισ. προκειμένου να δοθούν στα 5,5 εκατομμύρια των Σύρων που χρειάζονται αρωγή.
8. Σύντομη συγκριτικά με άλλες χώρες είναι η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κύπρο στην ετήσια έκθεσή της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2012. Παρατηρείται κυρίως ότι παράτυποι μετανάστες υποβλήθηκαν σε παρατεταμένες περιόδους κράτησης χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα μεταχείρισής τους, ενώ αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες ακτιβιστών ως προς τη μεταχείρισή τους από την Αστυνομία κάτι που οι αρχές αρνούνται.
9. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας θα συζητήσει η επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Βρετανίας η οποία συνέρχεται σήμερα το πρωί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον μετά από επίθεση με μαχαίρι με θύμα στρατιώτη, χθες στο Λονδίνο. Η Αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους ενώ έρευνα διεξάγει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
10. Στον Απόλλωνα κατάληξε το 71ο Κύπελλο Κύπρου, που κέρδισε  χθες βράδυ την ΑΕΛ με 1-2 στην παράταση του αγώνα. Για τον Απόλλωνα σκόραρε στο 94ο λεπτό ο Καρντόσο με «τη βοήθεια» του Οουόν της ΑΕΛ, αφού το σουτ του Καρντόσο έξυσε το κεφάλι του Οουόν πριν καταλήξει στο παραθυράκι του τερματοφύλακα της ΑΕΛ Ντεγκρά. Τη νίκη των κυανόλευκων σφράγισε με  πέναλτι ο Σούρτου. Η ΑΕΛ μείωσε στο 135ο λεπτό με γκολ του Βοού.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΗΦ/ΓΧΡ)