22/5/13

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες 22/05/2013


Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ ως ακολούθως:
Ερώτηση: Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπατε ότι αυτή την ώρα προέχει η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.
Ναι μεν προετοιμασμένος διάλογος και ταχύτατος διάλογος, αλλά είπατε ότι αυτή η ώρα δεν προσφέρεται. Γιατί όχι;
Απάντηση: Γιατί απλούστατα η προτεραιότητά μας είναι η επικέντρωση σε πολιτικές που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Όταν ο άλλος πεινά, όταν διακόπτει τις σπουδές των παιδιών του, όταν βρίσκεται στην ανεργία, το τελευταίο που θα τον απασχολήσει είναι εάν οι ηγέτες του, αντί να ασχολούνται με τα προβλήματά του, ασχολούνται με ένα πρόβλημα το οποίο κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Και επειδή υπάρχει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Τουρκία, ότι δηλαδή η πρόθεσή της είναι είτε η μη λύση είτε, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο στην κοινή γνώμη, η εικόνα ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι ο έλεγχος του φυσικού πλούτου της Κύπρου, αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που θα εισπράξει κανείς είναι η δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση των πολιτών γιατί, αντί η Κυβέρνησή τους να ασχολείται με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων τους, ασχολείται με κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια. Γι’ αυτό είπα ότι χρειάζεται και καλή προετοιμασία.
Η δική μας αποφασιστικότητα να μπούμε σε ένα διάλογο είναι δεδομένη. Η δική μας αποφασιστικότητα να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση είναι δεδομένη. Αλλά όχι η όποια λύση. Αυτό πρέπει να γίνει μια για πάντα ξεκάθαρο. Και συνεπώς θα πρέπει να ενισχυθούμε και οικονομικά. Να μην δοθεί η εικόνα σε κανέναν ότι είναι δυνατό μέσα από την οικονομική δυσκολία να ασκηθούν τέτοιες πιέσεις για να επιτευχθεί μια λύση η οποία απλούστατα δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ερώτηση: Η ανεργία συζητήθηκε, κύριε Πρόεδρε;
Απάντηση: Η ανεργία συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ως μια τραγική εξέλιξη των όσων αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Eurogroup. Βεβαίως, η ανεργία δεν οφείλεται μόνο στις αποφάσεις του Eurogroup, οφείλεται, όπως αντιλαμβάνεστε, και στην όλη οικονομική δυσπραγία.
Μέσα από τη συζήτηση με τον Jyrki Katainen, τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας, προέκυψε ότι διαφαίνεται η ετοιμασία ενός σχεδίου για τη νεανική επιχειρηματικότητα, με την προσδοκία να είναι έτοιμο προς εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.