1/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 01/05/2013 09:56

1. Με τις 29 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη υπερψηφίστηκε το κυρωτικό νομοσχέδιο της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με την Τρόικα και το Μνημόνιο Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας -Τρόικας. Εναντίον ψήφισαν 27 Βουλευτές, του ΑΚΕΛ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Δεν υπήρξε καμία αποχή.


2. Η Κυβέρνηση χαιρέτισε  την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και διαβεβαίωσε ότι θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο Ευρώ. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η «απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα».

3. Σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τις εορταστικές ημέρες της Ανάστασης, για να ασχοληθεί με τα θέματα οικονομίας και των όποιων αντιπροτάσεων, όπως δήλωσε ο ίδιος. "Η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες και απαιτείται η εθνική ευθύνη και η συμπεριφορά όλων, κατά τρόπο που να συνάδει προς το ευρύτερο καλό", είπε.

4. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνε, δήλωσε ότι τα πράγματα όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό θα προχωρήσουν σταδιακά αλλά όλοι πρέπει να κατανοήσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνοκύπριοι με την οικονομική κατάσταση. Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι το δείπνο του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Εξάλλου, την εκτίμηση ότι το φθινόπωρο θα μπορέσει η ε/κ πλευρά να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος παρίστατο στη συνάντηση Προέδρου – Ντάουνερ.  

5. Θέματα ενέργειας θα συζητήσει ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ στις 2 Μαΐου μετά από επίσημη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Moshe Yaloon. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά τη συνάντησή τους οι δυο Υπουργοί Άμυνας θα μιλήσουν για θέματα ενέργειας, καθώς και για τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας».

6. Η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα η επέκταση αυτή να είναι εφάμιλλη της επέκτασης στη Λευκωσία.

7. Η απόφαση του Eurogroup ανάγεται στο χώρο της πολιτικής και γι’ αυτό και αποτελεί «πράξη Κυβερνήσεως» και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου, ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την αγόρευσή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Με την αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ολοκληρώθηκε η προδικαστική διαδικασία των προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τους δικαστές να επιφυλάσσονται για την απόφασή τους.

8. Ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης είναι ο Πρόεδρος του μεταβατικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Στην πρώτη του συνεδρία μετά το διορισμό των μελών από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το μεταβατικό ΔΣ εξέλεξε επίσης τον Ερόλ Ριζά ως Αντιπρόεδρο.

9. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως υπάρχουν αποδείξεις ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό της Συρίας, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την χρήση τους. Χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση "αλλαγή παιχνιδιού", ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ακόμη καταστεί γνωστό πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα, πότε, και από ποιόν.

10. Η Ανόρθωση κατέκτησε χθες βράδυ το Κύπελλο Πετόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας γυναικών νικώντας στον 38ο τελικό κυπέλλου τον Απόλλωνα με 3-0 σετ (25-18, 25-20, 25-16). Η Ανόρθωση πανηγύρισε το τρόπαιο για έκτη φορά στην ιστορία της ενώ συνάμα έκανε και το ντάμπλ.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)