1/5/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΣΕΚ 01/05/2013


Τιμώντας την εκδήλωση της ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της ΣΕΚ και προς κάθε εργαζόμενο.

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι συνδεδεμένη διαχρονικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων τους και συμβολίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργατικά δίκαια και τη χωρίς διακρίσεις κοινωνία. Τιμούμε σήμερα όλους όσοι αγωνίστηκαν, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, για την οικονομική πρόοδο, την εργασιακή προστασία και ειρήνη και την κοινωνική ευημερία. Η συνεισφορά της ΣΕΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων ευρύτερα, για πολλές δεκαετίες, είναι πολύ σημαντική για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους Κύπριους εργαζόμενους σε μια πρωτόγνωρη για την Κύπρο κατάσταση. Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διάσωση του κράτους και της οικονομίας και την εξεύρεση άμεσων λύσεων και διεξόδων στα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν. Ως κορυφαία προτεραιότητα τέθηκε από την πρώτη στιγμή η επανεκκίνηση της οικονομίας. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα που κατ΄ αρχάς υιοθετήθηκαν να είναι ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά και ταυτόχρονα να λειτουργούν θετικά για την αγορά εργασίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στοχεύουν στην άμβλυνση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες και η οικονομία γενικότερα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η δημιουργία ευκαιριών απορρόφησης μεγάλου αριθμού ανέργων, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η περαιτέρω προστασία των ευάλωτων ομάδων. Απώτερος στόχος είναι η απασχόληση σημαντικού μέρους του εργατικού δυναμικού που σήμερα βρίσκεται αδρανοποιημένο, με παράλληλη επαναδιοχέτευση μέρους του εργατικού δυναμικού στην πραγματικά παραγωγική οικονομία. Φιλοδοξούμε ότι η συνεχής και ενεργός παρέμβασή μας, μέσω της παροχής κινήτρων και ευκαιριών εργασίας, θα δώσει την ώθηση που απαιτείται για επανεκκίνηση της οικονομίας, και ιδίως του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα.
Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαγγείλαμε σειρά μέτρων απορρόφησης ανέργων. Παράλληλα, στοχεύουμε στην αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς εργασίας, με έμφαση στα ζητήματα της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης. Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει αυτές τις ενέργειες με στόχο την διαφύλαξη της νόμιμης απασχόλησης.
Μέσα στις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες που βιώνουμε μόνο μέσα από τον υπεύθυνο κοινωνικό διάλογο και με συναινετικές λύσεις μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Η δέσμευσή μου για κοινωνικό διάλογο και για σεβασμό προς το σύστημα εργασιακών σχέσεων είναι δεδομένη. Από το βήμα αυτό, σας διαβεβαιώνω για τον πλήρη σεβασμό μου προς το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και την πεποίθησή μου ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές αναστροφής της κατάστασης και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Συγκροτημένα, μεθοδικά και οργανωμένα, με πλήρη συνεργασία όλων των εταίρων, θα εργαστούμε για να μετουσιωθούν αυτές οι δυνατότητες σε πράξη το συντομότερο.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους «Καλή Πρωτομαγιά».