27/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 27/05/2013

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ, που είναι απόδειξη της ιδιαίτερης σας ευαισθησίας στα θέματα του αφορούν τη μάστιγα που καλείται «κάπνισμα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργαζόμενοι φορείς γιορτάζουν κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, τονίζοντας τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσής του.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις του ΠΟΥ, έχει αναπτύξει ένα πολυθεματικό πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, στην πρόληψη και την αποτροπή του ιδιαίτερα σε όλες τις ηλικίες, στην παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας και σε μας τους ίδιους.

Με πρόταση του Υπουργείου, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει διορίσει Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος η οποία έχει ως κύριο καθήκον την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης στη βάση των συστάσεων της Εθνικής Στρατηγικής.

Στα πλαίσια της πρόληψης και της ενημέρωσης του κοινού διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών κάθε ηλικίας, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Να μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τους Δήμους που θεωρώ σημαντική για την αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στα προγράμματα διακοπής, τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίησή τους.

Όσον αφορά στις Κλινικές Διακοπής προχωρούμε στην αναδιάρθρωσή τους με σκοπό την επέκτασή τους σε όλες τις επαρχίες και τη συνεχή λειτουργία τους έτσι ώστε το κοινό να εξυπηρετείται απρόσκοπτα και περισσότερα άτομα να υποστηριχθούν στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την καταστροφική αυτή συνήθεια.

Οι προσπάθειες για βελτίωση του νομικού πλαισίου έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Ήδη η άτυπη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας των απόψεων που καταγράφηκαν. Πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμο το προσχέδιο του τροποποιητικού νομοσχεδίου που θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των μηχανισμών που θα επιτρέψουν την καλύτερη εφαρμογή του και τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Φέτος, στην εκστρατεία του κατά του καπνίσματος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε να αγγίξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι κάθε ολοκληρωμένης στρατηγικής ενάντια στο κάπνισμα που αφορά στην απαγόρευση της διαφήμισης, της προώθησης και της χορηγίας των προϊόντων καπνού, καθώς έτσι λιγότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν ή/και θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση καπνού, πρακτική που προβλέπεται στην εθνική μας νομοθεσία.

Το Υπουργείο Υγείας, εστιάζοντας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η Κύπρος και σε συνεργασία με τους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην ώθηση του κοινού να αντικαταστήσει την αγορά προϊόντων καπνού με την αγορά τροφίμων, συμβάλλοντας έτσι στις ευγενείς προσπάθειες για ανακούφιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Στόχος είναι η συντονισμένη προσπάθεια των Δήμων για συλλογή τροφίμων με σκοπό τη στήριξη των άπορων οικογενειών και παράλληλα η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού με όλα τα θετικά που αυτό θα επιφέρει.

Για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στην κοινή προσπάθεια νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ειλικρινά τους φίλους Δημάρχους, το ΤΕΠΑΚ, τα ΜΜΕ και όλους όσοι εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που έγιναν το περασμένο τριήμερο στους τρεις Δήμους. Η προσπάθεια θα είναι συνεχιζόμενη, θα εντατικοποιείται και θα βελτιώνεται για να περιλάβει ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και εφησυχασμός αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος και υπέρ της ανακούφισης αυτών που έχουν ανάγκη στη δύσκολη αυτή εποχή. Η συμμετοχή σας στις προσπάθειες που καταβάλλονται είναι για μας στήριγμα και επένδυση για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο.