27/5/13

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου σε διάσκεψη κορυφής για τη νεανική απασχόληση 27/05/2013

Την Τρίτη, 21 Μαΐου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε, μετά από επίσημη πρόσκληση του δικτύου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Laureate, σε διάσκεψη κορυφής που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με τη νεανική απασχόληση. Στη διάσκεψη συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανώτερα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και φοιτητές.

Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με άλλους ομολόγους του η οποία επικεντρώθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κυβερνήσεις με στόχο τη μείωση της νεανικής ανεργίας και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους.

Σε παρέμβασή του σε άλλη συζήτηση ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι η νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο με την ανάληψη της προεδρίας έχει βρεθεί μπροστά σε μια δεινή κατάσταση, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας επηρεάζουν αρνητικά τις κρατικές δαπάνες. Τόνισε, παράλληλα, πως η οικονομική κρίση, με όλες τις συνέπειές της, δίνει στην παρούσα διακυβέρνηση την ευκαιρία να προβεί σε έναν οικονομικό εξορθολογισμό, επανακαθορίζοντας τις προτεραιότητες της και υλοποιώντας δράσεις και σχεδιασμούς που στόχο έχουν την έξοδο από την ύφεση και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, το συντομότερο δυνατό. Ολοκληρώνοντας, ζήτησε τη συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη των ομολόγων του στην υλοποίηση των συστάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να συντονίσουν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε η οικονομική κρίση να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς αυτοί οι τομείς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μόνη ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη στην Ευρώπη.