23/5/13

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προήδρευσε συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος 23/05/2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η πρώτη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με τις συντεχνίες και τις οργανώσεις εργοδοτών, υπό την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας ήταν η ανάγκη για εφαρμογή Έκτακτου Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με τη συμβολή τόσο του κράτους αλλά και εργοδοτών και εργαζομένων ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό.
Μέσα από ανταλλαγή απόψεων επί της πρότασης της κας Υπουργού για καταρτισμό διετούς έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων όπως αποσταλεί από την Υπουργό Εργασίας πρόταση-πλαίσιο με θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά εργασίας. Εργοδότες και συντεχνίες εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να προσέλθουν σε διάλογο, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στις εργασιακές σχέσεις, στη βάση της πρότασης-πλαισίου της Υπουργού για το διετές έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης η κα Υπουργός ανέφερε τα εξής: «Έχουμε συμφωνήσει όλοι όπως εφαρμόσουμε ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, διάρκειας δύο ετών, έτσι ώστε όλοι μαζί εργοδότες, εργοδοτούμενοι και το κράτος να βρούμε τη χρυσή τομή για επανεκκίνηση της οικονομίας και όσον αφορά τα εργασιακά θέματα».
Τέλος, σε συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που προηγήθηκε του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, εντός δεκαπέντε ημερών, οι κοινωνικοί εταίροι να ετοιμάσουν και να στείλουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, για την πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών τρίτων χωρών και για την αναχαίτιση του προβλήματος της ανεργίας.