23/5/13

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε τον Υπουργό Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υδάτων, Πληθυσμού, Κοινοτήτων και Τεχνών της Αυστραλίας 23/05/2013

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υδάτων, Πληθυσμού, Κοινοτήτων και Τεχνών της Αυστραλίας, κ. Tony Burke. Τον κ. Burke συνόδευαν ο Ύπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο κ. Trevor Peacock και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας και τη διαχρονική και βασισμένη σε αρχές υποστήριξη της φίλης χώρας σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ομήρου στη συνεχή συμβολή της Αυστραλίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Αυστραλό Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη δυσχερή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία ο κ. Ομήρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα δυσανάλογα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, καθώς και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις του πειραματικού αυτού μοντέλου αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο κ. Burke εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αυστραλίας και την πεποίθησή του ότι ο κυπριακός λαός θα υπερβεί τις οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή και επιθυμία της χώρας του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.
Έγιναν, τέλος, αναφορές σε θέματα αμοιβαίου και ιδιαίτερου για κάθε πλευρά ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η πολιτική κατάσταση στην Αυστραλία, εν όψει των εκλογών της 14ης Σεπτεμβρίου 2013 και οι επαφές πολιτιστικού περιεχομένου του κ. Burke, στο πλαίσιο της παρούσας επίσκεψής του στην Κύπρο.