23/5/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 23/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στις Βρυξέλλες, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Barroso προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναντώμαι για ακόμη μια φορά με τον φίλο μου Jose Manuel Barroso.

Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Barroso επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, και εκτιμώ πάρα πολύ την υποστήριξή του σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Κύπρο.

Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω για την απόφασή του να συστήσει μια ομάδα υποστήριξης για παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο στις προσπάθειες της για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας της και εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών.

Όπως γνωρίζετε, το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Είναι σημαντικό ότι οι εταίροι μας έχουν αναγνωρίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόζουμε μέτρα για αναζωογόνηση της οικονομίας μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε τα ακόλουθα:

«Είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συναντιόμαστε πολύ συχνά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά είχε σημασία να έχουμε τώρα μια συνάντηση αφιερωμένη κυρίως στα θέματα της Κύπρου.

Συζητήσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Η πρόοδος που σημειώσαμε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα θέματα ενέργειας και φορολογίας είναι βεβαίως σημαντική για την κυπριακή οικονομία.

Στη σημερινή μας συζήτηση επικεντρωθήκαμε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου την ευγνωμοσύνη μου για την ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση της Κύπρου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Κύπρος είναι και παραμένει σταθερά προσδεδεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και των Κυπρίων σ’ αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

Τον Μάρτιο συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα προσαρμογής για την Κύπρο. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί το κύριο μέσο για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Παρέχει διορθωτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να απομακρυνθεί από την προηγούμενη κατάσταση η οποία αποδείχθηκε μη βιώσιμη. Θα βοηθήσει την Κύπρο να αναθεωρήσει το μοντέλο ανάπτυξής της και να αντιμετωπίσει την ευάλωτη κατάσταση του υπερτροφικού και υποκεφαλαιοποιημένου τραπεζικού της συστήματος.

Η κατάσταση στην Κύπρο απέδειξε πως οι καθυστερήσεις κοστίζουν πολύ ακριβά και αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από αυτό είναι βεβαίως οι πολίτες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να μην χαθεί περισσότερος χρόνος.

Η σταθερότητα και η ευρεία πολιτική ομοφωνία αποτελούν ζωτικές προϋποθέσεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή των ορθών πολιτικών που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση. Συγχαίρω τις κυπριακές Αρχές για τη συμφωνία στο πρόγραμμα προσαρμογής και για την υιοθέτηση όλων των προηγούμενων δράσεων. Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι το οποίο μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη.

Η ανάκαμψη κατ’ ανάγκην θα πάρει χρόνο. Γνωρίζουμε πως είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις του οικονομικού σοκ. Επομένως, οι διαθέσιμοι πόροι της ΕΕ για την Κύπρο θα πρέπει να επιστρατευτούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά. Η ειδική Ομάδα Υποστήριξης που έχω συστήσει θα εργαστεί με τις κυπριακές Αρχές για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί εκεί όπου θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα παράσχει επίσης στην Κύπρο τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να στηρίξει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής. Εργαζόμαστε επί του παρόντος με την Κύπρο για να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες αυτής της βοήθειας.

Συζητήσαμε επίσης τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Άκουσα τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και γνωρίζω πόσο έντονα νιώθει γι’ αυτό το ζωτικό θέμα για την Κύπρο. Επανέλαβα τη σημασία του να προχωρήσουν οι συζητήσεις για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, τόσο πολύ αναμενόμενη από τον κυπριακό λαό και τόσο σημαντική για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβεβαίωσα επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πλήρη στήριξή μου στη διαδικασία και για τη διάθεση μου να αναβαθμίσω και να ενισχύσω αυτή τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι δύο πλευρές το ζητήσουν.