22/5/13

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες 22/05/2013

Συμμετείχα σήμερα σε μια ιδιαιτέρως σημαντική Σύνοδο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία απασχόλησαν τα θέματα ενέργειας και φορολογίας.

Σε παρέμβαση μου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων ενέργειας τόνισα τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Τόνισα ότι ο νότιος διάδρομος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση. Όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης.

Σημείωσα επιπλέον ότι η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων, θα συμβάλει πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισα τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας της ενέργειας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και ταυτόχρονα στην προώθηση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη συζήτηση των θεμάτων φορολογίας εξέφρασα την υποστήριξη μας στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής. Δραττόμενος της ευκαιρίας, και επειδή τελευταία η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος, και απορρίπτοντας τις κατηγορίες, εξέφρασα τη σημασία που αποδίδουμε τόσο στο θεσμικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όσο και στην εφαρμογή του από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισα ότι παρόλο που η Κύπρος είχε αξιολογηθεί θετικά στον τομέα αυτό, κατόπιν αιτήματος των εταίρων μας δεχθήκαμε μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας των τραπεζών. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώσαμε ότι η γενική εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μας μετά τις αξιολογήσεις αυτές δεν δικαιολογεί καθόλου τη δυσφήμηση που κάποιοι επιχείρησαν σε βάρος της Κύπρου το τελευταίο διάστημα.

Πριν και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα αριθμό σημαντικών διμερών επαφών. Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, ο οποίος αντίκρισε θετικά το αίτημά μας για αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Κατά τη συνάντηση μας σημείωσα ότι, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ζήτησα τη βοήθεια του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του κ. Van Rompuy στην Τουρκία, τον ενημέρωσα για την ετοιμότητά μας να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και μας δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κατεπείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, τονίζοντας επίσης ότι μέγιστη σημασία για την επιτυχία μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό θα έχουν μέτρα καλής θέλησης, όπως η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και άλλα.

Ακολούθως συναντήθηκα με τον κ. Schulz τον οποίο ενημέρωσα για την προσπάθειά μας για εξασφάλιση επιπλέον πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ο κ. Schulz όχι μόνο στήριξε το αίτημά μας πλήρως, αλλά κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Κύπρου, ζητώντας όπως όλοι συμβάλουν και εργαστούν προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματός μας. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον κ. Schulz επισήμανα, παράλληλα, ότι η Κύπρος πρέπει να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης ως προς τη συγχρηματοδότηση όπως έτυχαν άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Τον Πρόεδρο Schulz ενημέρωσα επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεση Moneyval και Deloitte επισημαίνοντας την αδικία που υπέστη η Κύπρος μέσα από την δυσφήμηση που της έγινε για το θέμα αυτό την τελευταία περίοδο.

Με τον κ. Schulz συζητήσαμε επίσης το Κυπριακό. Τον ενημέρωσα για τις προθέσεις μας, την πρόταση μας για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου και την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας πριν την επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Ο κ. Schulz που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ καλός γνώστης της κατάστασης στην Κύπρο, έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις μας.

Ακολούθως, είχα συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. David Cameron, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και ζήτησα τη βρετανική στήριξη στο αίτημά μας για επιπλέον βοήθεια στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Ως ήταν αναμενόμενο, με τον κ. Cameron συζητήσαμε επίσης θέματα Κυπριακού, εξήγησα τη θέση μας για την έναρξη των συνομιλιών και την ανάγκη να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ παρουσίασα και την πρόταση μας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Επιπλέον, αναφέρθηκα στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, τις ενέργειες μας στον τομέα αυτό καθώς επίσης και τις επαφές μας με τα γειτονικά κράτη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του τομέα της ενέργειας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, και σημείωσε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά της η αξιοποίησή τους.

Να σημειώσω επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου είχα σειρά διμερών επαφών με άλλους ηγέτες, μεταξύ άλλων την Γερμανίδα Καγκελάριο και τους Πρωθυπουργούς της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξα τις πιο πάνω θέσεις. Τα θέματα αυτά συζήτησα εκτενώς, επίσης, με τον φίλο Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι από τις σημερινές μου επαφές διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν πως η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται πως τυχόν αποτυχία της σκληρής απόφασης που λήφθηκε για τη χώρα μας θα αποτελούσε ουσιαστικά μια αποτυχία της Ευρώπης.