30/5/13

Μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού - 1η Ιουνίου 2013 30/05/2013

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού στην Κύπρο, την 1η Ιουνίου, αποτυπώνει τον βαθιά παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας στην εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και την προσήλωσή μας στην προάσπιση και προαγωγή των αναφαίρετων δικαιωμάτων του.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θέλω να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή μου, για την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών και την οικοδόμηση της αναγκαίας κουλτούρας που θα επιτρέψουν σε κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο να απολαμβάνει στην οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων του.

Μου είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι και εσείς τα παιδιά έχετε πλήρη επίγνωση και αντίληψη της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης την οποία διέρχεται σήμερα η χώρα μας. Γνωρίζω ότι πολλές οικογένειες και, κατ’ επέκταση, πολλά παιδιά, φίλοι και φίλες σας, βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσκολίες και προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι και εσείς, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, βιώνετε και επεξεργάζεστε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο τα όσα πρωτόγνωρα για τον τόπο συμβαίνουν γύρω σας. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, εσείς τα παιδιά δεν φέρετε καμία ευθύνη για όλα αυτά.

Σας ζητώ όμως να φανείτε δυνατοί, να στηρίξετε αυτές και αυτούς που το έχουν ανάγκη και να αναζητήσετε βοήθεια, αν την χρειάζεστε. Ταυτόχρονα, σας καλώ να συμβάλετε στην κοινή προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες. Χρειαζόμαστε τον δυναμισμό, τη ζωντάνια και τη φαντασία σας, έχουμε ανάγκη τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία σας. Για τούτο η θέση σας δεν είναι απλά δίπλα μας αλλά μαζί μας.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού υπογραμμίζω ξανά ότι, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η υποχρέωση για διασφάλιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, οφείλουμε σήμερα, όσο ποτέ προηγουμένως, να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του προστατευτικού πλαισίου και την παροχή των υπηρεσιών που θα επιτρέψουν την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού ως ενεργού και δραστήριου μέλους της κοινωνίας μας. Σε περίοδο κρίσης, η στήριξη και η ενδυνάμωση των παιδιών είναι η σοφότερη επένδυση που μπορεί να γίνει για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δημιουργώντας σήμερα τις ευκαιρίες που θα επιτρέψουν μια πιο ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία, που θα παρέχουν σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με τις επιστήμες, τον πολιτισμό και τις τέχνες και να εμπλακεί σε διανοητικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, παρέχουμε στη νέα γενιά τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά εργαλεία για να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν την πραγματικότητά τους και να οργανώσουν και να σχεδιάσουν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο.