29/4/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ημερίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Build-Up Skills - Ανάπτυξη εθνικού οδικού χάρτη προσόντων και δεξιοτήτων στις κατασκευές για επίτευξη των εθνικών στόχων για το 2020 (κτήρια και ενέργεια), στη Λευκωσία 29/04/2013

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω σήμερα την τελική ημερίδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BUILD UP SKILLS (BUS).
Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο, τον Νοέμβριο του 2011 έχει ως σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με την εξοικονόμηση και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της κατασκευής, συντήρησης και ανακαίνισης κτηρίων. Στόχος είναι η προετοιμασία της επίτευξης των ενεργειακών στόχων των χωρών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι ενεργειακοί στόχοι της Κύπρου συμπεριλαμβάνουν 13% συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στην τελική χρήση ενέργειας και 14.3% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
Τα κτήρια στην ΕΕ καταναλώνουν το 40% της ενέργειας και στην Κύπρο το 30%. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων αποτελεί κατά συνέπεια μια βασική προτεραιότητα μας.
Η οικοδομική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τομέα και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι επερχόμενες ενεργειακές αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν αυξημένες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Με την ολοκλήρωση της μελέτης της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο από την εθνική κοινοπραξία του προγράμματος, εκτιμήθηκε ότι η Κύπρος θα κληθεί να εκπαιδεύσει τουλάχιστον 4.500 άτομα.
Προς αυτή την κατεύθυνση η κοινοπραξία προτείνει τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά και τη δημιουργία κάποιων νέων προγραμμάτων. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τόσο στη διασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών όσο και στη δημιουργία αναβαθμισμένων θέσεων εργασίας.
Η Πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει σωστά τις ευκαιρίες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αυξημένες απαιτήσεις κατασκευής νέων και αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων θα συνεισφέρουν σ΄ αυτή την προσπάθεια. Η ανάπτυξη του εθνικού οδικού χάρτη προσόντων και δεξιοτήτων στις κατασκευές είναι μόνο η αρχή. Είμαι βέβαιη ότι τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι εργαζόμενοι θα πράξουν ότι χρειάζεται να γίνει για τη γρήγορη υλοποίηση και ανάπτυξή του. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει στη διάθεση όλων, της κοινοπραξίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την άρση των εμποδίων, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της εφαρμογής του.