26/4/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην εκδήλωση για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, στην Αθαλάσσα

Παρασκευή, 26/4/2013
Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη στην εκδήλωση για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών,

στην Αθαλάσσα


------------------------------------------------------------------------------------------------
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια της Εβδομάδας, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, απευθύνονται στο ευρύ κοινό με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του σχετικά με την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, ενόψει και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία των δασών για τον τόπο μας, να αναλογιστούν τις συνέπειες των πυρκαγιών και  να πληροφορηθούν για τις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για την προστασία του φυσικού μας πλούτου από τη φωτιά.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ως η αρμόδια Αρχή για την προστασία και τη διαχείριση των δασών, μέσω του Τμήματος Δασών, έχει ευθύνη να διαφυλάξει και να επεκτείνει το πράσινο, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας. Η προστασία και ανάπτυξη των φυσικών πόρων, η επέκταση του πρασίνου, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς, η επέκταση και αναβάθμιση της υποδομής για οικοτουρισμό και υπαίθρια αναψυχή, η ανάπτυξη και αναζωογόνηση των παραδασόβιων κοινοτήτων, καθώς και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, είναι κεντρικοί στόχοι της δασικής πολιτικής του Υπουργείου μας.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα περίπλοκο και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα που ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία, το έντονο ανάγλυφο των εδαφών και τη σύνθεση της βλάστησης των δασών μας. Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη μας, δυστυχώς, ευνοούν – ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου – την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των δασικών πυρκαγιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνάρτηση με τα αίτια των πυρκαγιών, που συνήθως είναι η ανθρώπινη αμέλεια και ανευθυνότητα, κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό και μόνιμο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον περιορισμό του προβλήματος, μέσω διαφόρων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ανίχνευσης, πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
Το κράτος λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται η συντήρηση των αντιπυρικών υποδομών, τόσο στα κρατικά δάση όσο και σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου, μέτρα πυροπροστασίας περιμετρικά των σκυβαλότοπων και πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και κλαδεύσεις, αραιώσεις και αφαίρεση της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων.

Με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, το δίκτυο πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης και θα εντατικοποιηθούν οι περιπολίες σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα πυροφυλάκια. Σε ό,τι αφορά την κατάσβεση, το Τμήμα Δασών σε όλες τις περιπτώσεις πυρκαγιών ενεργοποιεί το Σχέδιο «Αστραπή» που προβλέπει τη συγκέντρωση και εμπλοκή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δυνάμεων και μέσων, στο μικρότερο δυνατό χρόνο, ώστε οι πυρκαγιές να καταστέλλονται εν τη γενέσει τους. Ήδη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις και τα μέσα πυρόσβεσης του Τμήματος συμπεριλαμβανομένων των δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων, για να αντιμετωπίσουν κάθε επεισόδιο δασικής πυρκαγιάς.

Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας, έχοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών μας για το καλό των δασών μας, στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και επιβραβεύει τη δράση και προσφορά κοινοτήτων και πολιτών που συμβάλλουν στην πυροπροστασία των δασών. Συγχαίρω θερμά τις κοινότητες του Αγίου Νικολάου Πάφου, Σκαρίνου και Μιτσερού οι οποίες θα βραβευτούν σήμερα για την προσφορά τους στην πυροπροστασία των δασών, κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο. Συγχαίρω, επίσης, την Εταιρεία Moglia Trading Ltd για τη δωρεάν παραχώρηση ενός μικρού πυροσβεστικού οχήματος στο Τμήμα Δασών. Οποιαδήποτε συνεισφορά που συμβάλλει θετικά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στην Κύπρο, αποτελεί σοβαρή επένδυση όχι μόνο για τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου αλλά και για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τον Κύπριο πολίτη.

Θα ήθελα να εκφράσω, επίσης, τις ευχαριστίες μου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη μεγάλη συνεισφορά τους στις προσπάθειες του κράτους για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δασικών πυρκαγιών. Τα ΜΜΕ επιτελούν σημαντικό ρόλο στον τομέα της πληροφόρησης και συμβάλλουν στην καλλιέργεια φιλοδασικής συνείδησης.

Θα ήταν, όμως, παράλειψη εάν δεν εξέφραζα την εκτίμησή  μου για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, ιδιαίτερα στον τομέα της πυροπροστασίας των δασών μας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τμήμα που διαθέτει όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα και το απαραίτητο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο εργάζεται με επαγγελματισμό και ζήλο για την αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής του. Κύριο χαρακτηριστικό των λειτουργών του Τμήματος είναι η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η υπευθυνότητα, η αγάπη τους για τα δάση μας και η αυτοθυσία με την οποία είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. Με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται, θα ήθελα να συγχαρώ τη διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Τμήματος Δασών και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Παράλληλα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας και θα σας παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά που πρέπει οπωσδήποτε να προστατέψουμε. Δυστυχώς, ο φετινός εορτασμός της Εβδομάδας Προστασίας Δασών μας βρίσκει εν μέσω δυσάρεστων συνθηκών για τον τόπο και τον λαό μας, αφού όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είμαι όμως απόλυτα σίγουρος ότι μπροστά στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας, θα εργαστούμε όλοι μας συλλογικά και αποφασιστικά και θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του δασικού πνεύμονα του τόπου μας από τον κίνδυνο της φωτιάς. Εχέγγυο γι’ αυτό αποτελούν η θέληση της πολιτείας, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, η διάθεση του αναγκαίου πυροσβεστικού εξοπλισμού αλλά και η φιλοδασική συνείδηση που διακατέχει τον κυπριακό λαό.  Η διατήρηση του πρασίνου σ’ αυτό τον τόπο, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί όραμα, χρέος και επιτακτική ανάγκη. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.