26/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 26/04/2013 10:04

1. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με τη νενομισμένη διαδικασία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, των Γενικών και Ειδικών Όρων αυτής και του Μνημονίου Συναντίληψης, με την παράκληση του Υπουργείου Οικονομικών να ληφθεί υπόψη "η εξαιρετικά επείγουσα φύση του θέματος". Τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη.


2. Το πρώτο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές των ξένων τραπεζών εξέδωσε χθες βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών, με ισχύ για χρονικό διάστημα δεκαέξι ημερών. Στο Διάταγμα, αναφέρεται ότι επιτρέπεται και δεν υπόκειται σε κανένα περιοριστικό μέτρο η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων από πιστωτικό ίδρυμα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων, για ίδιο λογαριασμό ή με διαταγή διεθνούς πελάτη.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες βράδυ και το δέκατο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, προχωρώντας σε σημαντικές χαλαρώσεις στις συναλλαγές, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, σε σχέση με το ένατο Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου του 2013. Ειδικότερα, αυξάνονται οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας από €3.000 σε €10.000 μηνιαίως, για φυσικά πρόσωπο, για οποιοδήποτε λόγο και οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, μέχρι  €300.000 ανά συναλλαγή, είναι ελεύθερες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

4. Νέο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα τον Ανδρέα Χήρα, 23 χρόνων από τη Λάρνακα σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας υπαστυνόμος Χρήστος Ανδρέου ανέφερε ότι «γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα ο 23χρνος που οδηγούσε το αυτοκίνητο του στη Λεωφόρο Μακαρίου με κατεύθυνση το κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας, σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος του με αποτέλεσμα να εκτραπεί προς τα δεξιά και να συγκρουστεί με ηλεκτρικό πάσαλο για να καταλήξει σε περιτοίχισμα κατοικίας όπου και ακινητοποιήθηκε».

5. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτέθηκε την Πέμπτη κατά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας και ότι "κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο για αυτό".

6. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα βρίσκεται στις 10 Μαΐου στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του John Kerry. Αυτό επιβεβαίωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από το πότε θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για το Κυπριακό και για την κατάλληλη προετοιμασία του κλίματος για τις διαπραγματεύσεις ενώ θα γίνει επίσης ανασκόπηση της γενικής οικονομικής κατάστασης. 

7. Με τις αγορεύσεις δικηγόρων που έχουν καταχωρήσει προσφυγές εναντίον του διατάγματος 104/2013, που αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, συνεχίστηκε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η προδικαστική διαδικασία. Κατά τη δικάσιμο, οι δικηγόροι συνέχισαν την επιχειρηματολογία τους εναντίον της ένστασης του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι, μεταξύ άλλων, το διάταγμα συνιστά επέκταση «πράξης Κυβερνήσεως» και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου.

8. Συνολικά 500 άτομα αναμένεται να εργοδοτηθούν από τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις τουριστικών μεταφορών και στο πλαίσιο του Σχεδίου που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για ενίσχυση της απασχόλησης, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ύστερα από χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες των ΠΑΣΥΚΑ, ΟΣΙΚΑ και ACTA.

9. Διεξάγεται απόψε στις 20:00 στο Κίτιον ο 39ος τελικός του Κυπέλλου Πετόσφαιρας Α’ Κατηγορίας Ανδρών ανάμεσα στην ΑΕ Καραβά και την Αναγέννηση Δερύνειας, με τον οποίο ολοκληρώνει την αγωνιστική περίοδο των ανδρών.

10. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει απόψε στις 21:45 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Εφές Ανατολού στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ο αποψινός νικητής θα σφραγίσει την πρόκριση του στο Final-4 του Λονδίνου. Χθες βράδυ, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία με 64-53 και αποκλείστηκε από το Final-4.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΘΚΕ/ΜΜ)