29/4/13

Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τα πρόσφατα επεισόδια βίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα



29/4/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με την ηγεσία της Αστυνομίας για να συζητηθούν τα επεισόδια βίας που διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ.


Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός, διότι αμαυρώνουν όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και τον πολιτισμό μας. Κοινός μας στόχος, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η εξάλειψη όλων αυτών των φαινομένων βίας, των «απαράδεχτων και απεχθών ενεργειών κάποιων ανεγκέφαλων» που στράφηκαν και εναντίον των ιδίων των συνανθρώπων μας.

«Συγκάλεσα τη σημερινή σύσκεψη καθότι οι εξοργιστικές εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο έπρεπε να αναλυθούν και ζήτησα από την Αστυνομία να αξιολογήσουμε γενικότερα όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τον συγκεκριμένο αγώνα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του», ανέφερε και συνέχισε: «Έγινε μια αξιολόγηση και φαίνεται ότι πέραν από την συμπεριφορά των ανεγκέφαλων οπαδών υπήρξαν και προβλήματα που μας αφορούσαν ως Αστυνομία».

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιωθούν οι ενέργειες και η συμπεριφορά της Αστυνομίας, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους υπεύθυνους διαχειριστές των σταδίων καθώς και μέτρα-εισηγήσεις προς την ΚΟΠ.

Ο κ. Νικολάου τόνισε επίσης ότι ζήτησε όπως διερευνηθεί η χρήση σημαντικού αριθμού δακρυγόνων: «Φαίνεται ότι μπορεί να υπήρξε και πρόβλημα από τη ρίψη δακρυγόνων και για το οποίο θέλω να απολογηθώ εκ μέρους της Αστυνομίας για τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που προκλήθηκαν από χρήση δακρυγόνων. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα και με την εκπαίδευσή μας».
«Την ίδια ώρα», επεσήμανε παράλληλα, «συγκροτήθηκε μια ανακριτική ομάδα, η οποία άρχισε να διερευνά τις σκηνές και όλα τα επεισόδια. Επίκεινται συλλήψεις γιατί δεν πρόκειται να μείνει αυτή η ενέργεια ατιμώρητη».

Η ανακριτική ομάδα, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, έχει λάβει όλα τα στοιχεία και εικόνες από τα επεισόδια και άρχισε να γίνεται μια διεξοδική μελέτη με στόχο να εντοπιστούν τα άτομα που συμμετείχαν. «Επίκεινται συλλήψεις γιατί υπάρχουν άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί», είπε.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως ληφθούν μέτρα και από πλευράς σταδίου «για να ενισχυθούν οι εγκαταστάσεις κατά τρόπο μόνιμο ώστε να επιτρέπεται ο αποτελεσματικός έλεγχος των φιλάθλων έξω από το γήπεδο και η ενίσχυση του χώρου έξω από τις εισόδους. Πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται για να εισέλθουν κατά βίαιο και ομαδικό τρόπο οι φίλαθλοι στο γήπεδο αποφεύγοντας την καταβολή εισιτηρίου αλλά και μεταφέροντας αντικείμενα που απαγορεύονται», είπε.

Κατά τις προσεχείς μέρες θα συζητηθούν με την ΚΟΠ και τους Συνδέσμους Φιλάθλων ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο της πώλησης των εισιτηρίων, τη χρήση ταυτότητας και την ταυτοποίηση προσώπου με εισιτήριο, ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για τα επόμενα παιγνίδια.

Ερωτηθείς κατά πόσο ενδέχεται η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο «σεσημασμένων οπαδών» που δημιουργούν επεισόδια, ο κ. Νικολάου είπε: «Πρώτη μας επιδίωξη και προσπάθεια είναι να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα. Και την ίδια ώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο για δραστικότερα μέτρα που μπορεί να επιβάλλονται και πριν ακόμα το δικαστήριο και, ειδικότερα, της αξιοποίησης της δυνατότητας απαγόρευσης της εισόδου στο γήπεδο όλων των προσώπων μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους». Ταυτόχρονα, συνέχισε, έχει επαναφέρει την εισήγηση για λειτουργία αυτόφωρου αδικήματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση της τεχνολογίας, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες οπαδών για άσκηση βίας από μέρους της Αστυνομίας, ο κ. Υπουργός είπε: «Διαβεβαιώνω όλους ότι όλες οι καταγγελίες ερευνούνται. Έχω ήδη ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας με επιστολή τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια σαφής εξαγγελία προς όλους ότι δεν ανεχόμαστε άσκηση βίας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη. Μπορεί να μην θέλουμε κάποιους γιατί συμπεριφέρονται ως ανεγκέφαλοι στο γήπεδο, από οποιαδήποτε ομάδα και αν προέρχονται, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να τους συμπεριφερόμαστε κατά τρόπο απαράδεχτο».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διεμήνυσε: «Ζητούμε τη συνεργασία όλων, των ομάδων, των διαχειριστών των γηπέδων, πολύ περισσότερο των Συνδέσμων Φιλάθλων, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι ντροπή για τον τόπο μας, είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για το άθλημα, ακόμα για τους εαυτούς μας, όλων όσοι πάμε στο γήπεδο. Καλούμε ακόμα μια φορά τους Συνδέσμων Φιλάθλων να συνδράμουν και να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».


-----------------