16/4/13

Απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso σε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη 16/04/2013

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για την επιστολή σας με ημερομηνία 9 Απριλίου που ζητά τη στήριξη της Κομισιόν ώστε να εξευρεθούν τρόποι να βοηθηθεί η Κύπρος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής. Σας διαβεβαιώνω ότι για την προσωπική μου δέσμευση να γίνει ότι μπορεί να γίνει από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βοηθηθεί η Κύπρος να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση και να απαμβλυνθεί η επίδραση της παρούσας κρίσης.

Όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει πολύ σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Κύπρο στις διάφορες οικονομικές εκθέσεις της για αρκετά μεγάλη περίοδο. Από τον Νοέμβριο του 2011 είχαμε μιλήσει με τον προκάτοχο σας για την ανάγκη να μπει η Κύπρος σε ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα βοήθειας. Με αυτό υπόψη, η Επιτροπή εξασφάλισε κατά τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) το ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ελάμβαναν υπόψη των ιδιαίτερων αναγκών της Κύπρου μέσα στο γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Όπως γνωρίζετε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να λάβει επιπροσθέτως 150 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο συνοχής «αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά κράτη και το ότι μερικά μέρη της ΕΕ είναι απομακρυσμένα» και 7 εκατομμύρια από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης (για το οποίο ισχύσει η συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 100%). Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε ότι οι όροι που ισχύουν για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας θα ισχύσουν και για την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι για τα ποσά που η Κύπρος θα πάρει από το ERDF, EMFF, ESF, EARDF, EMFF ΚΑΙ Ταμείο Συνοχής η Κύπρος θα μπορεί να διεκδικεί ψηλότερα pre financing ποσοστά (δηλαδή 1.5% αντί του συνήθους 1% τόσο για το 2014 όσο και για το 2015). Από το Ταμείο Συνοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης η Κύπρος θα μπορεί να διεκδικεί 10% επιπροσθέτως από το ποσοστό συγχρηματοδότησης. Εξάλλου, θα υπάρξει επανεξέταση το 2016 των ποσών που δίνονται μέσα στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής και η πιθανότητα η Κύπρος να είναι υποψήφια για το Ταμείο Συνοχής το 2017 με σκοπό την προσαρμογή των αποτελεσμάτων στην περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστούν οι συμφωνημένες χρηματοδοτήσεις και των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία.

Με στόχο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα για την κατάσταση στην Κύπρο εισηγούμαι να εξεταστεί με την αρχή προϋπολογισμού η πιθανότητα να έρθει πιο μπροστά η μελλοντική βοήθεια για την Κύπρο μέσω του ΠΔΠ. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σας θα πρέπει να επισπεύσει τον προγραμματισμό προγραμμάτων και σχεδίων στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Κύπρος δεν είναι υποψήφια αυτή τη στιγμή για τη μελλοντική πρωτοβουλία για την Εργοδότηση των Νέων αλλά το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει ακόμα και αν θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει ευχαρίστως θα προωθήσω αίτημα σας να επεκταθεί και στην Κύπρο κατ’ εξαίρεση.

Στην επιστολή σας εισηγείστε επίσης την πιθανότητα η Κύπρος να πάρει επιπρόσθετα ποσά μέσα στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σας αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τα άλλα κράτη μέλη αφού τα ποσά που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάτω από την ομπρέλα του IB και ΙΙ του επόμενου ΠΔΠ έχουν κατανεμηθεί στα κράτη μέλη λεπτομερώς μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις οποίες χρειαζόταν ομοφωνία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποσά που δεν έχουν κατανεμηθεί σε αυτά τα κεφάλαια.

Πέρα από τις ιδέες που περιγράφονται πιο πάνω και για να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Κύπρο εισηγούμαι οι λειτουργοί μας να ετοιμάσουν μια λεπτομερέστερη «ανάλυση αναγκών» για την Κύπρο. Αυτή την ώρα συζητούμε με τα κράτη μέλη τα κύρια χαρακτηριστικά του μελλοντικού σχεδιασμού των διαρθρωτικών ταμείων. Είναι σαφές ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει αλλάξει και αυτό πρέπει να αντανακλάται στον προγραμματισμό. Αναμφίβολα αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στα δεδομένα και την αλλαγή διοχέτευσης χρημάτων. Με τη συνολική απόδοση 945 εκ. ευρώ για την επόμενη περίοδο του ΠΔΠ ( Τιμές 2011- 514 εκ. ευρώ μέσα στα πλαίσια του ταμείου Συνοχής και 431 εκ. ευρώ μέσα στα πλαίσια άμεσων πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την ομπρέλα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) πιστεύω ότι η σωστή στόχευση θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ομάδα στήριξης που δημιουργούμε για να βοηθήσουμε τις Υπηρεσίες σας θα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Όταν θα έχουμε καταλήξει στην «εκτίμηση των αναγκών» θα δούμε πώς θα συνδέσουμε τα διαθέσιμα ποσά με τις ανάγκες που εντοπίζονται. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείω να ζητηθεί επιπρόσθετη στήριξη από τον προϋπολογισμό παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν τη στιγμή αυτή σε επίπεδο ΕΕ.

Κοινοποιώ την επιστολή αυτή στον Πρόεδρο Βαν Ρομπέι και στον Πρωθυπουργό Κέννυ στους οποίους έχετε κοινοποιήσει την αρχική σας επιστολή και επίσης στον Πρόεδρο Σιούλτζ εν όψει του κοινού ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δική μου προσωπική στήριξη σε σας και στον λαό της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Η αλληλεγγύη ήταν συνώνυμη με τη δράση της Επιτροπής και θα χαρακτηρίζει τη μελλοντική συνεργασία μας μαζί σας για να βοηθήσουμε την Κύπρο να αναδιοργανώσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να δώσει νέα ελπίδα στον λαό σας για καλύτερες εποχές στο μέλλον.