16/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 16/04/2013

Αποδίδουν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για εξασφάλιση αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Οι προσπάθειες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταβάλλουν προκειμένου να εξασφαλίσουμε αύξηση παροχής των ευρωπαϊκών κονδυλίων φαίνεται ότι αποδίδουν. Ήδη έχουμε μια πολύ ενδεικτική απάντηση εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσο, ο οποίος απαντώντας στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει εμπράκτως έτσι ώστε η Κύπρος να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση.

Εκφράζουμε ως Κυβέρνηση την ευαρέσκεια μας γι΄ αυτή την πρόθεση αλληλεγγύης που επιδεικνύει η ΕΕ, στην περίπτωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα σημειώσω μια σειρά από ζητήματα που θέτει ο κ. Μπαρόσο και έχουν στόχο να συμβάλουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Χωρίς να καλλιεργούμε οποιεσδήποτε υπέρμετρες προσδοκίες είναι η ώρα για λίγα λόγια και πολλά έργα, είναι η ώρα της σεμνότητας και των χαμηλών τόνων. Θέλουμε να σημειώσουμε ιδιαίτερα την πρόσκληση του κ. Μπαρόσο προς τη Λευκωσία για να επιδιώξουμε την προχρηματοδότηση από κονδύλια που δικαιούται η Κύπρος για το γνωστό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Έχει ήδη δημιουργηθεί τεχνοκρατική ομάδα καθώς και πολιτική ομάδα που θα ετοιμάσουν σχέδιο με βασικό στόχο να τρέξουν αυτά τα επιχειρησιακά προγράμματα, έτσι ώστε να έχουμε αυτή την προχρηματοδότηση.

Ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να καταγράψουμε από την επιστολή του Προέδρου Μπαρόσο είναι ότι επιβεβαιώνεται πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 έχουμε μια αύξηση 150 εκ. ευρώ για την πολιτική συνοχής επειδή η Κύπρος είναι νησιωτικό και απομονωμένο κράτος και ταυτόχρονα άλλα επτά εκ. ευρώ τα οποία κατανέμονται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Σημειώνω, επίσης, το θέμα της προχρηματοδότησης. Υπάρχει η σαφής δέσμευση ότι από το 1% θα πάμε στο 1,5% για τα έτη 2014, 2015. Αφού εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τα οποία οφείλουμε εμείς ως κράτος, ως Κυβέρνηση, ως επιχειρηματικοί φορείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα, να διεκπεραιώσουμε συγκεκριμένες εργασίες, θα μπορέσουμε να τα ξεκινήσουμε πιο γρήγορα. Αυτή η προχρηματοδότηση και η αύξηση από το 1% στο 1,5% σημαίνει πολλά χρήματα, σημαίνει ότι θα βοηθήσει την Κύπρο, διότι θα έχουμε ενίσχυση της ρευστότητας με τη γρηγορότερη έναρξη και υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και θα βοηθήσει συνεπώς τον κρατικό προϋπολογισμό αφού μεγάλος αριθμός από αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται από δημόσιους φορείς.

Σημειώνω επίσης την αύξηση 10% στο ποσοστό χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα ισχύοντα προγράμματα στην τρέχουσα περίοδο 2007-2013, το ποσοστό χρηματοδότησης για την πολιτική συνοχής ανέρχεται για το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο σε 80 μέχρι 85%. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2014-2020 το ποσοστό θα είναι για το ταμείο συνοχής 85%, για το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης 50% και για το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο 50%. Ουσιαστικά, στην επιστολή του ο κ. Μπαρόσο, υιοθετεί την επιδίωξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία για αύξηση των πιο πάνω ποσοστών συμμετοχής κατά 10%, δηλαδή, αντί να είναι 85 θα είναι 95% και αντί 50 θα είναι 60%. Με την αύξηση του ποσοστού, το όφελος για την Κύπρο θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας από πρόσθετες εισροές και η μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα προγράμματα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άλλο θέμα έχει σχέση με τη λεγόμενη εμπροσθοβαρή κατανομή των πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Με την εισήγηση αυτή προτείνεται η επίσπευση της υλοποίησης των έργων και σχεδίων χορηγιών του επταετούς προγράμματος με τη διάθεση αυξημένων πόρων κατά τα πρώτα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά έργα που ήταν για μετά το 2017 και προς το 2020 θα γίνουν πιο νωρίς και αυτό θα έχει όφελος διότι θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αυτά τα κρίσιμα χρόνια μέχρι το 2016 και την ίδια στιγμή θα έχουμε αύξηση ρευστότητας κάτι που θα βοηθήσει και την αγορά και το κράτος, αλλά χρειάζεται και είναι προαπαιτούμενο να τρέξουμε όλοι και να φέρουμε πιο μπροστά τα επιχειρησιακά προγράμματα. Η Κυβέρνηση διαμόρφωσε ήδη και τεχνοκρατική και πολιτική ομάδα για να επιτευχθούν αυτά τα προγράμματα.

Άλλο σημείο της επιστολής που πρέπει να ικανοποιεί όλους μας είναι ότι ο κ. Μπαρόσο αφήνει να νοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί και το συνολικό ποσό των 945 εκ. ευρώ.

Το άλλο σημείο που είναι και αυτό τονωτικό μέσα στη θλίψη των ημερών και δείχνει την πρόθεση αλληλεγγύης των εταίρων μας, μέσα από τη φωνή του κ. Μπαρόσο, είναι ότι προτείνει να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση και καταγραφή των αναπτυξιακών αναγκών της Κύπρου και εκφράζει την προθυμία να προσαρμοστούν τα προγράμματα 2014-2020 στις ανάγκες αυτές. Η σωστή στόχευση στις ανάγκες θα επιφέρει σημαντικό και κοινωνικό όφελος. Αν το συνδυάσουμε με το προηγούμενο που υπάρχει μια έμμεση δέσμευση, ίσως για αύξηση του ποσού για το 2014-2020, αυτό θα μας βοηθήσει για διαπραγματευτικούς σκοπούς σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα και θεσμούς.

Με την ευκαιρία αυτή απευθύνουμε πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις δραστηριοποιηθούν και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες προς τις κομματικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου με τις οποίες είναι συνδεδεμένες, έτσι ώστε από κοινού όλοι να βοηθήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς».

Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επαφή με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας κ. Πισσαρίδη. Ήδη θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες για να βοηθά την Κυβέρνηση σε ιδέες, θέσεις και απόψεις για την ανάπτυξη και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την οικονομία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο των θέσεων ή των προτάσεων για την ανάπτυξη. Το Υπουργικό εξετάζει άμεσα μέτρα. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες και άλλα θεσμικά μέτρα και ενδεχομένως και άλλες προτάσεις για αναπτυξιακά έργα που θα προέλθουν είτε από προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας είτε από προτάσεις των άλλων κομμάτων. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και γι’ αυτό προτίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων γι’ αυτό το θέμα».