20/4/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γης με θέμα: «Πράσινο Σχολείο - Πράσινη Γειτονιά» 20/04/2013

Θα ήθελα να συγχαρώ το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, τόσο το Σύνδεσμο Γονέων και τους μαθητές όσο και το προσωπικό, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την εκδήλωση που στόχο έχει την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση τόσο των μαθητών όσο και των κατοίκων της περιοχής. Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών για την Ημέρα της Γης, την οποία θα τιμήσουμε μεθαύριο Δευτέρα, 22 Απριλίου, και η οποία καθιερώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εορτάζεται σήμερα σε 175 και πλέον χώρες.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, επιδεικνύοντας έντονο οικολογικό ενδιαφέρον και συμμετέχοντας στο διεθνές πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, έχει κατορθώσει να συμπεριληφθεί στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου μας και επαξίως να κερδίσει την πράσινη σημαία του ιδρύματος. Η απόφαση για συμμετοχή στο θεσμό των οικολογικών σχολείων είναι άξια επαίνου και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συμμετοχή των μαθητών μας σε τέτοιου είδους προγράμματα μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική τους συμπεριφορά ως πολίτες του αύριο, προικίζοντας τους με υπεύθυνη και ενεργή στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Το όφελος φυσικά καθίσταται πολλαπλάσιο, καθώς μαζί με τα παιδιά μας ευαισθητοποιούμαστε και εμείς. Η παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση μαρτυρεί το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων όλης της περιοχής του Αγίου Ανδρέα στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα στις μέρες μας έχουν αποκτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η επένδυση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης καθίσταται υψίστης σημασίας. Η περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να καλλιεργηθεί ως γνώση και έπειτα να γίνει τρόπος ζωής. Το όφελος της κοινωνίας μας από μια τέτοια επένδυση θα είναι η διαμόρφωση μόνιμης οικολογικής συμπεριφοράς με έμπρακτη και καθημερινή πλέον εφαρμογή των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των αξιών και της στάσης απέναντι στο περιβάλλον. Τέτοιες δεξιότητες, που πρέπει να αναπτύσσονται είτε στο σχολείο είτε μέσω άλλων δραστηριοτήτων της ευρύτερης κοινότητας, προάγουν την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Δυστυχώς, η φύση και το περιβάλλον έχουν αγνοηθεί μπροστά στην αλόγιστη προσπάθεια του ανθρώπου να ικανοποιήσει τις ολοένα και αυξανόμενες καταναλωτικές του ανάγκες. Η έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον έχει σταδιακά μετατραπεί σε έλλειψη σεβασμού προς το κοινωνικό περιβάλλον. Η αστυφιλία, η αποξένωση και η αλλοτρίωση του ανθρώπου από τη μια και η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό ανοικοδόμηση κτηρίων από την άλλη, αποτελούν ενδείξεις της κακής ποιότητας ζωής και αισθητικής στις μέρες μας.

Σε αυτή τη νέα περιβαλλοντική αλλά και κοινωνική τάξη πραγμάτων έρχεται να αντισταθεί η περιοχή του Αγίου Ανδρέα η οποία, διατηρώντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα της, στέλλει το παρήγορο μήνυμα ότι είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε για εμάς και τα παιδιά μας, μέσα από την καλλιέργεια υπεύθυνης περιβαλλοντικής συνείδησης, συνθήκες καλής ποιότητας ζωής σε μία βιώσιμη και ανθρώπινη κοινωνία.

Η περιοχή του Αγίου Ανδρέα, ως περιοχή ειδικού χαρακτήρα, έχει να προβάλει το αξιοζήλευτο της πράσινο και τις ξεχωριστές της κατοικίες, που σέβονται τη φυσιογνωμία της περιοχής και εναρμονίζονται με αυτή. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο καθένας από εμάς, εμείς ως πολιτεία και εσείς ως κάτοικοι, να συμβάλουμε στην περαιτέρω περιβαλλοντική φροντίδα και αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να καταστεί πραγματικά πράσινη και να διαφυλαχθεί ο μοναδικός χαρακτήρας της.

Ας μη μένουμε λοιπόν απαθείς παρατηρητές. Ας αυτοοργανωθεί κάθε κοινότητα, έχοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Αγίου Ανδρέα, και ας αναλάβει έκαστος την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στο περιβάλλον, ώστε να συμβάλουμε όλοι ως ενεργοί πολίτες στην εξασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές. Ας αναπτύξουμε εθελοντικό έργο και ας θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Η άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο σαφώς θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια της επιθυμητής αειφόρου ανάπτυξης του τόπου. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει τελικά άνοιγμα στη ζωή, άνοιγμα στην κοινωνία. Τόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμα φορά τους μαθητές, τους γονείς, τη διεύθυνση και το προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και να σας καλέσω να απολαύσουμε αυτή την εκδήλωση που ετοιμάστηκε για την Ημέρα της Γης ως ένδειξη της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας.