19/4/13

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αυστηρά περιορισμένος στα θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης ο ρόλος της ΚΥΠ Επίσκεψη στα γραφεία της ΚΥΠ 19/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) με σκοπό να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός τόνισε στην ηγεσία της ΚΥΠ «ότι ο σκοπός τους είναι να διασφαλίζουν τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη». «Η οποιαδήποτε δραστηριότητά τους», υπογράμμισε, «θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτά και νοοτροπίες και ενέργειες του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν».
Ο κ. Νικολάου επισήμανε, επίσης, ότι μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και δημόσιες δεσμεύσεις του «αναλάβαμε την ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο σκοπός της Υπηρεσίας αυτής, ο οποίος είναι αυτός τον οποίο έχω τονίσει, και ότι δεν έχουν δικαίωμα και ούτε θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε παρέμβαση στην προσωπική ζωή του πολίτη. Φαινόμενα του παρελθόντος με παρακολουθήσεις, είτε τηλεφωνικές είτε άλλως πως, για λόγους πολιτικούς ή άλλους, εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των μέσων που προσφέρονται στο προσωπικό που υπηρετεί στην Υπηρεσία αυτή, δεν θα γίνουν αποδεκτά εάν δεν περιορίζονται στα αυστηρά καθήκοντα όπως τα έχουμε προσδιορίσει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου σχετικά με κινηματογραφήσεις πολιτών σε διαδηλώσεις, ο κ. Νικολάου είπε: «Τέτοια φαινόμενα, είτε με κινηματογραφήσεις είτε με φωτογραφήσεις είτε τηλεφωνικές ή προσωπικές παρακολουθήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με την προσωπική ζωή και τα πολιτικά 'πιστεύω' του οποιουδήποτε πολίτη, για μας είναι ανεπίτρεπτα. Δεν μπορούν να συνεχίζονται και δεν θα επιδειχθεί η παραμικρή ανοχή σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να έχει μια τέτοια συμπεριφορά και συμμετοχή».
Κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις στην ΚΥΠ και άλλα τμήματα, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια αναδιοργάνωση στο πλαίσιο της σωστής αξιοποίησης των μελών της Αστυνομίας. Σίγουρα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και να παραχωρήσουμε τη δυνατότητα της εναλλαξιμότητας και της υπηρεσίας των μελών της Αστυνομίας κατά τρόπον ώστε να μπορούν να συγκεντρώσουν εμπειρίες από όλα τα τμήματα, αλλά την ίδια ώρα επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ικανότητες κάθε μέλους της Αστυνομίας ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Η προσπάθειά μας είναι μέσα από αυτή την 'αναθέρμανση' να μεγιστοποιηθεί η απόδοση και η ανταπόκριση στο καθήκον του κάθε αστυνομικού».
Έγιναν οι αναγκαίες μετακινήσεις, συνέχισε, «με σκοπό να δώσουμε νέα πνοή στην Υπηρεσία, περιοριζόμενοι στα καθήκοντα που έχω περιγράψει. Την ίδια ώρα, να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Γι’ αυτό και οι μετακινήσεις που έχουν γίνει, έχουν γίνει με σκοπό να μεταδώσουν αυτό το σαφές μήνυμα. Να περιοριστούν στα καθήκοντά τους όπως αυτά επιτρέπονται μέσα από τη νομοθεσία και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.