19/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην 36η Αιμοδοσία του Αθλητικού Συλλόγου «Χαράλαμπος Πεττεμερίδης» 19/04/2013

Με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση απευθύνω αυτό τον χαιρετισμό, αποδεχόμενος την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Συλλόγου σας για να θέσω υπό την αιγίδα μου την αιμοδοσία η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Στροβόλου, το Πανεπιστήμιο Frederick, την Κοινοτική Αστυνόμευση Στροβόλου και τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας - Διαφώτισης Λευκωσίας.
Σε μια εποχή κατά την οποία επικρατεί ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια, εκδηλώσεις όπως η σημερινή δίνουν νόημα σε αξίες όπως η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αναμφίβολα η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού και αγάπης, είναι μια απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η προσφορά δίνει την ουσιαστική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Είναι, δυστυχώς, ατέλειωτες οι καθημερινές ανάγκες σε αίμα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθούν εκτός από αυτόν της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία είναι ένας τομέας μεγάλης σημασίας για την Κύπρο η οποία επιτυγχάνει την κάλυψη των αναγκών της σε αίμα αποκλειστικά μέσω της εθελοντικής προσφοράς ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας των κρατικών και των εθελοντικών φορέων, με πρωταγωνιστή τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης.
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και αγνοούμενων αξιωματικών και στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ. Στη μνήμη του αείμνηστου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στέλιου Δεμέναγα, του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Γεωργίου καθώς και των χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου Σμηναγού Αθανασιάδη Πάρη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή. Είναι επίσης αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του ήρωα Μιχάλη Σιακαλλή, Νίκου Σιακαλλή, στη μνήμη της Μαρίας Παλλά, του Φρίξου Γιάγκου πρώην Αρχηγού της Αστυνομίας και του Γιαννάκη Νεοφύτου, πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην καθοριστική συμβολή της ΕΛΔΥΚ στην άμυνα εναντίον της τουρκικής εισβολής. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και απαράμιλλη ανδρεία κράτησε τη γραμμή άμυνας, αποτρέποντας ουσιαστικά την κατάληψη μεγάλου μέρους της κυπριακής πρωτεύουσας. Ο σεβασμός προς την ΕΛΔΥΚ είναι δεδομένος, και τον έχει κερδίσει επάξια από τον κυπριακό λαό. Υπάρχει μια περήφανη στρατιωτική ιστορία για την ΕΛΔΥΚ, η οποία αποτέλεσε τον σοβαρότερο αποτρεπτικό παράγοντα ολοκλήρωσης των σχεδίων των Τούρκων εισβολέων εις βάρος της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του νησιού μας.
Οι πέντε σπουδαίοι αξιωματικοί, οι πέντε γενναίοι άνδρες που έπεσαν με το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, άφησαν την τελευταία τους πνοή την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους. Με τον τραγικό τους θάνατο σφράγισαν την πίστη τους στην ιερή αποστολή της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας μας την οποία υπηρέτησαν με υποδειγματική αφοσίωση. Αποτέλεσαν πρότυπα πατριωτισμού, αφήνοντας με τη θυσία τους παρακαταθήκη πατριωτικής ευθύνης στις επερχόμενες γενιές του τόπου μας.
Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, που τίμησε όσο λίγοι από τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς την ιδιότητά του ως αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, έμελλε με τον απρόσμενο και τραγικό θάνατό του να αναχθεί, μαζί με την εκλεκτή συνοδεία του, σε σύμβολο υπευθυνότητας, ακοίμητης εγρήγορσης και αγώνα.
Προτού κλείσω θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Αθλητικό Σύλλογο «Χαράλαμπος Πεττεμερίδης» για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση και για τις χιλιάδες φιάλες αίματος που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην Τράπεζα Αίματος, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Επίσης τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω και προς τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Μιχαλάκη Ιερείδη για τη συνεχή και αξιόλογη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σύλλογος από την ίδρυσή του το 1988.
Άξιοι συγχαρητηρίων είναι και όλοι οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του σωματείου και έχουν καταστήσει τη σημερινή αιμοδοσία θεσμό. Με τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύεται περίτρανα πως στον σύγχρονο κόσμο του άκρατου υλισμού και του εγωιστικού ατομικισμού, οι αξίες της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν εξέλιπαν από τη μικρή αλλά «μεγάλη και πλούσια σε αισθήματα και ανθρώπινες ευαισθησίες» κυπριακή κοινωνία.
Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο εθελοντισμός πρέπει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο και να κάνουμε πράξη τα λόγια του Σεφέρη, που είναι επίκαιρα στην εποχή μας: «Σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο, ποὺ ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται ὅλους τοὺς ἄλλους. Πρέπει ν᾿ ἀναζητήσουμε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται».
Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Να ενισχύσουμε την εθελοντική προσφορά, αναδεικνύοντας τη σημασία και την υψηλή αξία του ανθρωπισμού. Με συλλογική προσπάθεια, λοιπόν, και με διάθεση κοινωνικής προσφοράς μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα.