19/4/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη σε σύσκεψη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων 19/04/2013

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη σήμερα σε σύσκεψη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στον Υπουργό Εσωτερικών να ανταλλάξει απόψεις με τους Βουλευτές για τα ζητήματα που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο και να απαντήσει στα ερωτήματά τους.
Ο κ. Χάσικος υπογράμμισε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη νέα οικονομική πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης. Επίσης εξέφρασε στα μέλη της Επιτροπής την αισιοδοξία του πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα υλοποιήσει στο σύνολό του τον σχεδιασμό για τα στεγαστικά προγράμματα όπως αυτός καταγράφεται στον Προϋπολογισμό του 2012.
Τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν σειρά προτάσεων στον Υπουργό Εσωτερικών για θέματα που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο και συμφωνήθηκε όπως υπάρξει μια συνεδρία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ενδελεχή επεξεργασία των όποιων προτάσεων υπάρχουν.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι μειώνονται οι δαπάνες για τα στεγαστικά σχέδια των προσφύγων κατά 37%, δηλαδή θα είναι γύρω στα 40 εκατομμύρια μειωμένες σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως νέος Υπουργός Εσωτερικών καλούμαι να υλοποιήσω αυτόν το μειωμένο προϋπολογισμό.
Προσέγγισή μας ως Κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει με αυτόν τον μειωμένο προϋπολογισμό να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μια αλλαγή στα κριτήρια που θα τα καθιστά αυστηρότερα ενώ, παράλληλα, από αυτόν το μειωμένο προϋπολογισμό θα επωφελούνται περισσότεροι δικαιούχοι. Φιλοσοφία της Κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν περισσότεροι έστω και με λιγότερα χρήματα. Εντός ενός μηνός προτιθέμεθα να καταθέσουμε στη Βουλή αυτά τα νέα κριτήρια. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτό αντιλαμβάνομαι ότι θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Η φιλοσοφία που το διέπει είναι ότι όλοι θα πρέπει να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας έτσι ώστε να υπάρξει ένας δικαιότερος τρόπος φορολόγησης. Η όποια φορολόγηση θα γίνει στη βάση των τιμών του 1980 και σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία.