19/4/13

Ανακοίνωση του Γραφείου Προγραμματισμού σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής 19/04/2013

Πλήρης είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων που διατέθηκαν για την Κύπρο από τα Διαθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, και δεν έχει μέχρι σήμερα απολεσθεί οποιοδήποτε διαθέσιμο ποσόν.
Στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΕ για την Κύπρο, για την τρέχουσα περίοδο, κονδύλια συνολικού ύψους €640 εκ. (περιλαμβανομένων €28 εκ. για διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Κύπρος). Η προγραμματική περίοδος 2007-2013 λήγει στο τέλος του 2015 και, σύμφωνα με τους Κανονισμούς, δίδεται στα κράτη μέλη περίοδος 15 μηνών (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017) για κλείσιμο των προγραμμάτων με τη διενέργεια τελικών ελέγχων και πιστοποίηση των δαπανών στην ΕΕ, για απορρόφηση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί και στα δύο συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα που διαχειρίζεται το Γραφείο Προγραμματισμού συνολικά 4350 περίπου έργα, τα οποία αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους €842 εκ. περίπου (ευρωπαϊκή συνεισφορά €612 εκ. και εθνική €230 εκ.). Έχουν δηλαδή δεσμευθεί όλα τα κονδύλια, και τα προγράμματα είναι σε πλήρη φάση υλοποίησης. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά στην αύξηση της εθνικής συνεισφοράς, ο προϋπολογισμός των Προγραμμάτων, ο οποίος ανέρχεται σε €729 εκ., υπερδεσμεύτηκε στο 115% (€842 εκ./ €729 εκ.) ώστε να καλυφθούν οι περιπτώσεις καθυστερήσεων και προβλημάτων που παρουσιάζονται στην υλοποίηση. Το ποσόν αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη των έργων Σχεδίων Χορηγιών που βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης, καθώς και με τα μεγάλα έργα που αφορούν στην εγκατάσταση Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.
Οι Δικαιούχοι (φορείς υλοποίησης) των έργων έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει συνολικές δαπάνες ύψους €387 εκ., δηλαδή το ποσοστό υλοποίησης ανέρχεται στο 53% (€387 εκ./€729 εκ.) της συνολικής δημόσιας δαπάνης των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ αριθμός έργων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από την ΕΕ έχει εισπραχθεί ποσόν ύψους €301,43 εκ., ανεβάζοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 49,2% (€301 εκ./€612 εκ.), ενώ λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για κάλυψη των ετήσιων χρηματοοικονομικών στόχων ώστε μέχρι και το κλείσιμο της περιόδου να διασφαλιστεί η απορρόφηση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων. Το ποσόν και ποσοστό απορρόφησης περιλαμβάνουν ποσόν €243 εκ. πιστοποιημένων δαπανών από Δικαιούχους (39,7%) που αφορά στις δαπάνες που έχουν διενεργηθεί, ελεγχθεί και πιστοποιηθεί στην ΕΕ, καθώς και το ποσόν των €58 εκ. (9,5%) που αφορά στις προκαταβολές που δόθηκαν με την ετοιμασία και έγκριση των προγραμμάτων από την ΕΕ.
Πρωταρχικός στόχος της αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ είναι η υλοποίηση υψηλής ποιότητας έργων που στο τέλος της μέρας θα συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Τα έργα που επιλέγονται για συγχρηματοδότηση αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες, ενεργώντας καταλυτικά σε βασικές προτεραιότητες και τομείς, ενισχύουν και συμπληρώνουν τη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατες επαφές της Κύπρου με τις σχετικές Γενικές Διευθύνσεις, σημειώνει την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με τρόπο που να ενισχύεται και να προωθείται η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Σταθερός στόχος μας είναι τόσο η αποτελεσματική όσο και η πλήρης αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ. Το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόζεται στην Κύπρο για τη διασφάλιση της ορθότητας και κανονικότητας των δαπανών αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ. Έχει διενεργηθεί αριθμός ελέγχων από Ελεγκτικά Όργανα της ΕΕ στην Κύπρο και δεν έχουν μέχρι σήμερα διαπιστωθεί παρατυπίες που να επιφέρουν δημοσιονομικές διορθώσεις για την Κύπρο.
Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες για την Κύπρο συνθήκες και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα έργα που υλοποιούνται, ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η πρόοδος στην υλοποίηση των Προγραμμάτων κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με βάση τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται για πρόσθετα έργα και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, όπου αυτό ενδείκνυται, διασφαλίζεται η πλήρης απορρόφηση.