28/3/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 28/03/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησε σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vyacheslav D. Shumskiy και τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng. Οι συναντήσεις διευθετήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Υπουργού και εντάσσονταν στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα δεδομένα που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.

Βασικές θεματικές των συναντήσεων αποτέλεσαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναλύσει και να εξηγήσει στους Πρέσβεις τις πρόνοιες του πακέτου στήριξης, το σκεπτικό της απόφασης, αλλά και τις συνεπακόλουθες διαρθρωτικές αλλαγές που θα υπάρξουν στο τραπεζικό μας σύστημα, ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των δύο μεγάλων τραπεζών.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε στους Πρέσβεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε ετοιμότητα και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου, κάτι που αποσκοπεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας η κυπριακή οικονομία θα επανέλθει σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Επ’ αυτού, ενημέρωσε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί στη σύσταση ειδικής Επιτελικής Ομάδας η οποία θα συντονίζει και θα εποπτεύει τους τρόπους εφαρμογής του Μνημονίου, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσκολίες και προβλήματα.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός υποστήριξε ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει ελκυστικό κέντρο επενδύσεων και ανάπτυξης, ενώ επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνεχίζει η Κύπρος να διατηρεί ως επιχειρηματικό κέντρο και τουριστικός προορισμός.

Οι Πρέσβεις εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι πρόνοιες του Μνημονίου θα εφαρμοστούν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ευχήθηκαν όπως η Κύπρος εξέλθει το συντομότερο από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.