27/3/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27/03/2013 09:58

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27/03/2013 09:58

1. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βεβαιότητα η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο να επιβιώσει για να πάει στα 200 χρόνια λειτουργίας, αλλά να ενδυναμωθεί και να εξυπηρετήσει τον Κύπριο καταθέτη και επιχειρηματία, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Παράλληλα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη και ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 40% ενώ οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να είναι προσωρινοί.

2. Συνέρχεται στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον Έφορο Ταμείων Προνοίας το Συμβούλιο Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων, προκειμένου να γίνουν συστάσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό για διάσωση των ταμείων προνοίας μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος.
3. Με βάση την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από τη διαδικασία που αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
4. Εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου διαδήλωσαν την Τρίτη το απόγευμα έξω από την Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας ανάκληση του διατάγματος που εξέδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν  στο κτήριο διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρής, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών, τους διαβεβαίωσε  ότι η Διοίκηση και οι Διευθυντές των τμημάτων επαγρυπνούν.
5. Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την οικονομική προοπτική της Κύπρου, εκτιμώντας ότι το σοκ από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μπορεί να βλάψει την εγχώρια οικονομία και ως εκ τούτου και τα δημόσια οικονομικά της.
6. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις του Προέδρου και τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.
Χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης και τα μέλη του Βασίλης Γ. Ρολόγης, Κώστας Ζ. Σεβέρης, Άννα Διογένους και Τάκης Αράπογλου.
6. Εξαιρετικά ανήσυχη, για τη σημαντική επιδείνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης στην ΕΕ και κυρίως στην Ευρωζώνη, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποιεί ότι η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, εξαιτίας της λιτότητας σε ορισμένα κράτη μέλη, πλήττει καίρια τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
7.Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, δηλώνει η ΟΕΒ, καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

8. Τη νομική οδό μελετούν Ρώσοι επιχειρηματίες μετά την απόφαση του Eurogroup και την επιβολή φόρου επί των καταθέσεων, ωστόσο νομικοί και οικονομικοί κύκλοι τονίζουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση.
9. H διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων είναι ιερή και η Κύπρος αποτελεί εξαίρεση, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  Ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Jyrki Katainen ανέφερε πως οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών στο μέλλον και είναι οι μέτοχοι και οι επενδυτές που θα πρέπει να πληρώνουν αυτό το τίμημα. Ο Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) Γιώργος Χατζημαρκάκης δήλωσε πως Οι δυνατοί της Ευρώπης μεταχειρίστηκαν την Κύπρο σαν χώρα κατά συρροή εγκληματιών
10. Η βρετανική εταιρεία G4S, o μεγαλύτερος διεθνής όμιλος εταιρειών παροχής λύσεων ασφαλείας, ειδικευμένος να αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου οι κίνδυνοι σε ασφάλεια και προστασία θεωρούνται απειλές στρατηγικής σημασίας, θα αναλάβει την προστασία των τραπεζών στην Κύπρο την Πέμπτη όταν αυτές θα ανοίξουν.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)