23/3/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 23/03/2013

Φίλοι και φίλες εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,
Στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο τιμούμε τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου που ευαγγελίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία γιορτάζεται την ίδια μέρα, μαζί με το ιστορικό μήνυμα της λευτεριάς για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1821. Η μικρή Ελλάδα, που ήταν βυθισμένη στο μαύρο σκοτάδι της σκλαβιάς για τέσσερις αιώνες, βρήκε τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει τη λευτεριά και την εθνική της αξιοπρέπεια.
Οι πολύχρονοι αγώνες των κλεφτών και των αρματολών, η μυστική δράση της Φιλικής Εταιρείας και το κήρυγμα του Ρήγα Φεραίου «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή», ξεσήκωσαν τις ψυχές των σκλαβωμένων ραγιάδων, που έγραψαν τότε με το αίμα και τις θυσίες τους το έπος του 1821. Από το 1821 ως το 1828, που τελείωσε η Επανάσταση, γράφτηκαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού: στην Αλαμάνα με τον Αθανάσιο Διάκο, στο Χάνι της Γραβιάς με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στο Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα, στα Δερβενάκια με τον Κολοκοτρώνη, στην Ακρόπολη με τον Καραϊσκάκη, στη θάλασσα με τον Κανάρη και τον Μιαούλη, στο Σούλι, το Μεσολόγγι και σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ιδρύθηκε το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η ελληνική ανεξαρτησία με τη σταδιακή απελευθέρωση όλης της σκλαβωμένης Ελλάδας.

Μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου,

Τιμώντας σήμερα την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας, υποκλινόμαστε με ευλάβεια μπρος στη θυσία των ηρώων του 1821 και αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση του δικού μας αγώνα ενάντια στην κατοχή της Κύπρου μας. Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι μήνυμα αγωνιστικότητας, πίστης και επιμονής για τη δικαίωση και τη λύτρωση. Για να πετύχουμε τη δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας χρειάζεται να πιστέψουμε κι εμείς στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1821. Ας οπλιστούμε με δύναμη, καρτερία και επιμονή για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε, ως την ώρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της μαρτυρικής μας πατρίδας. Το χρωστάμε στους ήρωές μας αλλά και στις γενιές που θα ’ρθουν.