27/3/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου στην παρουσίαση της έκδοσης του Κρατικού Αρχείου «Κίτσιενερ 1878-1883: Αρχιτέκτονας της Χωρομέτρησης της Κύπρου», στο Υπουργείο Οικονομικών 27/03/2013

Με ιδιαίτε
ρη ικανοποίηση χαιρετίζω την έκδοση του Κρατικού Αρχείου «Κίτσιενερ 1878-1883: Αρχιτέκτονας της Χωρομέτρησης της Κύπρου» (“Kitchener 1878-1883: Architect of the Cyprus Land Survey”) η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η έκδοση φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά έγγραφα κατά τα πρώτα χρόνια της βρετανικής διακυβέρνησης, τα οποία σκιαγραφούν τη γενική οργάνωση και διοίκηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, που τότε ονομαζόταν Γραφείο Εγγραφής Γης.

Με την εκχώρηση της Κύπρου στους Άγγλους, το Κτηματολόγιο άρχισε να αναμορφώνεται σε θέματα χωρομέτρησης, χαρτογράφησης, εγγραφής και εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Για το φιλόδοξο και σοβαρό έργο της χωρομέτρησης και χαρτογράφησης του νησιού, το οποίο μέχρι την εποχή εκείνη δεν είχε επιστημονικά χαρτογραφηθεί, υπεύθυνος διορίστηκε από την Βρετανική Κυβέρνηση ο άνθρωπος που είχε επιτελέσει άριστη εργασία χαρτογραφώντας την Παλαιστίνη. Ο άνθρωπος στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκδοση αυτή, ο υπολοχαγός του Βρετανικού στρατού Herbert Horatio Kitchener, αργότερα στρατάρχης Λόρδος Κίτσιενερ του Χαρτούμ και κορυφαία φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Κίτσιενερ έφθασε στην Κύπρο το 1878 με μια μικρή ομάδα από συνεργάτες και άρχισε το έργο του χωρίς χρονοτριβή. Το 1882 εκτυπώνεται ο πρώτος χάρτης της Κύπρου, ένα πραγματικά αξιόλογο επίτευγμα της εποχής εκείνης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν όσο και το μικρό χρονικό περιθώριο που είχε στη διάθεσή του.
Θα ήθελα να συγχαρώ το Κρατικό Αρχείο για την πρωτοβουλία αυτή καθώς και για την όλη δράση του ως φορέας που φέρνει τον πολίτη σε επαφή με το παρελθόν του τόπου του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει πλήρη συναίσθηση της μεγάλης πολιτιστικής αξίας των αρχείων και της σημασίας της διατήρησης και μελέτης των διαθέσιμων μοναδικών συλλογών δημόσιων εγγράφων που σχετίζονται με το παρελθόν και την ιστορία του νησιού.

Η εορταστική αυτή έκδοση του Κρατικού Αρχείου αναδεικνύει τον πλούτο των ιστορικών πηγών της Κύπρου που είναι προσβάσιμες στον πολίτη. Το Κρατικό Αρχείο είναι ένα Μουσείο, ένα Μνημείο στο οποίο διαφυλάσσονται και διατηρούνται σημαντικά δημόσια αρχεία μεγάλης αξίας και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία είναι στη διάθεση του κοινού είτε για ενημέρωση είτε για άντληση πληροφοριών και στοιχείων για επιστημονικές μελέτες και εργασίες. Παράλληλα, ως χώρος φύλαξης όλων των δημόσιων εγγράφων μέχρι τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πηγή πληροφόρησης για κάθε θέμα που αφορά στους πολίτες.

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη προνοεί για τολμηρές, ριζικές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της δημόσιας υπηρεσίας και, προπάντων, ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ αυτών, και μια εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι και ο περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες Νόμος του 2013 που δρομολογείται, με τον οποίο ρυθμίζεται η δυνατότητα και ο βαθμός πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια έγγραφα. Ο Νόμος αυτός έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό διευρύνοντας τα δικαιώματα του πολίτη, τον έλεγχο της διοίκησης και την δημοκρατία στο τόπο μας.

Με αυτό το νόμο, αλλά και με την πολυτελή έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, είμαι βέβαιος ότι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και θα δοθεί το έναυσμα τόσο στους πολίτες για να έλθουν σε επαφή με ιστορικά κείμενα όσο και στους ερευνητές για να μελετήσουν και να παραγάγουν περαιτέρω συγγραφικό έργο γύρω από ιστορικές περιόδους σαν κι αυτή.

Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου δρ. Στέλιος Χειμώνας.