15/3/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ιταλίας 15/03/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση, στο γραφείο του, με τον νέο Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Guido Cerboni.
Κατά τη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στηρίζονται στους βαθιά ριζωμένους κυπρο-ιταλικούς δεσμούς. Ο κ. Υπουργός και ο κ. Πρέσβης συμφώνησαν ότι οι λαοί των δυο χωρών έχουν πολλά κοινά, όντας μεσογειακά μέλη της ΕΕ, και μοιράζονται κοινή κουλτούρα και πολιτισμό καθώς και ένα δύσκολο παρόν και μέλλον με προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την άμυνα και τρόποι για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τον δυο χωρών στον τομέα αυτό. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και το ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Ο κ. Φωτίου και ο κ. Cerboni μίλησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθως ο Υπουργός ΄Αμυνας ενημέρωσε τον Πρέσβη της Ιταλίας για την πρόθεση της νέας Κυβέρνησης, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές της προτεραιότητες να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια της χώρας του στην προσπάθεια αυτή. Ο κ. Πρέσβης τον διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της χώρας του είναι δεδομένη.
Ο Υπουργός Άμυνας και ο κ. Πρέσβης, κλείνοντας τη συνάντηση, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών και εξέφρασαν την πεποίθηση και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν τον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας.