13/3/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13/03/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13/03/2013
1. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί το απόγευμα για την βελγική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και να συμμετάσχει στην συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου.

2. Συνεχίζεται και σήμερα  η διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας με στόχο να υπάρξει εντός της ημέρας συμφωνία για τους όρους εντολής της ανεξάρτητης έρευνας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο. Χθες σημειώθηκε εμπλοκή στο θέμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ενώ αρχικά οι όροι εντολής είχαν συμφωνηθεί, στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή από πλευράς της Τρόικας.
3. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συγκέντρωση συντηρητικών πολιτικών την Τρίτη, είπε ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποφασίσει αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές. Εξάλλου, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν είπε χθες ότι η Κύπρος πρέπει να υποστηριχτεί για να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους, ακόμη και αν έγιναν λάθη και η χώρα αποτελεί, κατά την έκφρασή του, φορολογικό παράδεισο. Για αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε Κύπρο και Ιταλία έκανε λόγο ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, μεταδίδει ότι η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί μικρότερο πακέτο διάσωσης, ύψους 10-13 δις αντί για 17 δις ευρώ.
4. Προέχουν οι προκλήσεις της οικονομίας, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε προπαρασκευαστική εργασία και θα επανέλθει στην Κύπρο τον Απρίλιο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο συγκλίσεων, παρόλο που εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΗΕ να παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες στο νέο Πρόεδρο για τη διαπραγματευτική διαδικασία.
5. Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά δεν είναι το Λονδίνο που θα καθορίσει τους όρους μιας συμφωνίας αλλά οι ίδιοι οι Κύπριοι, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), η Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας Τερέζα Βίλιερς.
6. Η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Τζον Κένιγκ. Εξάλλου, ο κ. Κένιγκ χαιρέτισε την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να ενδυναμώσει τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ αλλά και να εδραιώσει την Κύπρο πιο σταθερά στο φάσμα των σημαντικών υπερατλαντικών σχέσεων.
7. Εντός του γ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται η Noble να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως προκύπτει από χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.
8. Οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση, το γόητρο της δικαιοσύνης ετρώθη ανεπανόρθωτα και η δικαιοσύνη έχει πληγεί, ανέφερε χθες κατά την αγόρευση του στην εκδίκαση της υπόθεσης για την προσφυγή των Επαρχιακών Δικαστών που ζητούν ακύρωση της νομοθεσίας για μείωση της αντιμισθίας τους, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης είπε στους εννέα παρόντες Δικαστές της Ολομέλειας του Ανωτάτου ότι «αυτή η υπόθεση δεν έπρεπε ποτέ να είναι μπροστά σας».
9.  Μείωση €27,70 εκ. σημείωσε τον Ιανουάριο του 2013 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, υποχωρώντας στα €294,95 εκ. από €322,65 εκ. τον Ιανουάριο του 2012, λόγω κυρίως της αύξησης των εξαγωγών, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου, που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία. Εξάλλου στο 1,8% υποχώρησε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Φεβρουάριο του 2013, σε σύγκριση με 3,1% το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
10. Συμπληρώνεται το απόγευμα η τετράδα της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Α’ - Β’ Κατηγορίας, με την ΑΕΛ να υποδέχεται την ΑΕΠ στο Τσίρειο Στάδιο, ενώ στο Στάδιο ΓΣΖ η ΑΕΚ υποδέχεται την ΕΝΠ, στον επαναληπτικό του 1-1 στο «Τάσος Μάρκου». Οι δύο αναμετρήσει θα αρχίσουν στις 18:00.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)