1/3/13

Ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος Υπουργός Άμυνας 01/03/2013

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Χρίστου Μαληκκίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, του Υπαρχηγού Αντιστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, στελεχών της Εθνικής Φρουράς και προσωπικού του Υπουργείου.
Σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής εξήρε το έργο του απερχόμενου Υπουργού λέγοντας ότι ανέλαβε τη θητεία του σε μια κρίσιμη περίοδο κατορθώνοντας να αναστηλώσει το ηθικό των μελών της Εθνικής Φρουράς και να επιτύχει μια δημιουργική πορεία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Απευθυνόμενος στον τέως Υπουργό ανέφερε ότι άφησε αξιοζήλευτο αποτύπωμα που θα μείνει ανεξίτηλο στη συλλογική μνήμη τονίζοντας επίσης και το εξαίρετο αποτέλεσμα που επετεύχθη, μέσα από τη δική του καθοδήγηση, κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αποχαιρετώντας τον κ. Ηλιάδη του ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και μια νέα δημιουργική περίοδο στη ζωή του.
Ακολούθως ο κ. Μαληκκίδης καλωσόρισε τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου λέγοντας ότι οι ικανότητες, οι προηγούμενες εμπειρίες και η φιλοπατρία που τον διακρίνει θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα. Περαιτέρω, διαβεβαίωσε τον νέο Υπουργό ότι τόσο το πολιτικό όσο και το στρατιωτικό προσωπικό θα τον στηρίξει στην πολιτική και το έργο του.
Ο απελθών Υπουργός κ. Ηλιάδης συνεχάρη τον νέο Υπουργό για τον διορισμό του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει για την άμυνα της πατρίδας απέναντι στην τουρκική κατοχή. «Παραλαμβάνεις ένα Υπουργείο με υψηλές ευθύνες αλλά και με αξιόλογο προσωπικό», είπε και ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή, τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Διευθυντή του Επιτελείου του, το πολιτικό προσωπικό καθώς και τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Υπουργείου για την άψογη και παραγωγική συνεργασία τους και το αξιόλογο έργο που επιτέλεσαν.
Ευχαρίστησε επίσης τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν μαζί του όλο αυτό το διάστημα καθώς και για τον υπεύθυνο τρόπο που χειρίστηκαν τα ευαίσθητα θέματα της άμυνας. «Αγαπητέ Φώτη, σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σου και όποτε με χρειαστείς θα είμαι πάντα στη διάθεσή σου», κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.
Από πλευράς του, ο νέος Υπουργός κ. Φωτίου ευχαρίστησε το Υπουργείο για τη θερμή υποδοχή λέγοντας ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος γιατί σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα ενός Υπουργείου πολύ σημαντικού σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος.
«Θέλω πρώτα όμως», είπε, «να ευχαριστήσω πραγματικά τον φίλο μου τον Δημήτρη, γιατί με τον Δημήτρη έχουμε πολλά κοινά. Ένα από αυτά είναι ότι περάσαμε και οι δυο από το Υπουργείο Γεωργίας και είμαστε εδώ. Όμως θέλω να τον ευχαριστήσω πραγματικά για το έργο που έχει επιτελέσει στο Υπουργείο, γιατί ο Δημήτρης ανέλαβε αυτό το Υπουργείο σε πολύ δύσκολες μέρες για την Εθνική Φρουρά, πολύ δύσκολες μέρες για τον τόπο τον ίδιο και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Και πραγματικά σε ευχαριστούμε. Σε ευχαριστώ προσωπικά γιατί παραλαμβάνω ένα Υπουργείο στο οποίο ξέρω ότι έχεις βάλει σωστές βάσεις. Και να είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να μιλώ μαζί σου και να συνεργάζομαι μαζί σου, γιατί η σοφία σου θα είναι πολύτιμη για μένα αυτές τις μέρες».
Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Διευθυντή για τα καλά του λόγια και απευθυνόμενος τόσο στον Γενικό Διευθυντή όσο και στην ηγεσία και στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και το προσωπικό του Υπουργείου είπε: «Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας αλλά πάνω απ’ όλα αντάξιος των προσδοκιών του κυπριακού λαού που αναμένει πάρα πολλά ιδιαίτερα αυτές τις μέρες από τη νέα διακυβέρνηση του τόπου».
«Αναλαμβάνω σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο», είπε, «με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας της ευθύνης. Γιατί νιώθω πραγματικά ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες περιόδους, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και άλλων εξελίξεων στην περιοχή που έχουν να κάνουν και με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Από τη στιγμή που η απειλή των τουρκικών στρατευμάτων είναι εκεί, η απειλή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από την Τουρκία, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, αυτό πρέπει να μας πεισμώσει για να αναβαθμίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Και πρέπει να το πράξουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι μονόδρομος και δεσμεύομαι ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα λειτουργήσω».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες τους οποίους θα προσπαθήσει, όπως είπε, ιδιαίτερα με τη συνεργασία της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, να υλοποιήσει.
«Ο ένας είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όσον αφορά την ΑΟΖ. Και εδώ πραγματικά θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά που έχει γίνει από τον προηγούμενο Υπουργό Άμυνας όσον αφορά τις νέες συνεργασίες, αμυντικές και στρατιωτικές, που πρέπει να κάνουμε με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με το Ισραήλ και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Όπως, επίσης, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να ενισχυθεί και με σύγχρονα μέσα ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση αλλά και να αποτρέψουμε πιθανές απειλές ή ενέργειες από την άλλη πλευρά.
Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση της στρατιωτικής μας διπλωματίας. Μια από τις πρώτες πράξεις αυτής της Κυβέρνησης, και εμένα προσωπικά, θα είναι η αίτησή μας για την ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η Κύπρος θα πρέπει να συμμετάσχει ισότιμα σε όλους τους πυλώνες της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής αλλά και ασφάλειας. Και δεσμεύομαι ότι θα είναι από τις πρώτες πράξεις που αυτή η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα υλοποιήσουμε.
Το τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Ξέρω ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά. Γιατί ωσότου υπάρχει απειλή από την άλλη πλευρά δεν μπορεί η Εθνική Φρουρά να μην είναι αξιόμαχη και να μην είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή. Εμείς εκείνο που ζητούμε και θέλουμε είναι ειρήνη. Θέλουμε, όμως, από την άλλη, μέσα από την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς να νιώθει ο Κύπριος πολίτης ασφάλεια», είπε.
Ο κ. Φωτίου, στη συνέχεια, δεσμεύθηκε ότι θα είναι αμείλικτος μπροστά σε οποιαδήποτε κρούσματα αναξιοκρατίας στέλλοντας μήνυμα σε όλους τους νέους, που είτε υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, είτε θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, ότι δεν θα ανεχθεί κανένα κρούσμα αναξιοκρατίας. «Οι νέοι μας και οι Εθνοφρουροί μας δεν έχουν για μένα κομματικό χρώμα και αυτό είναι δέσμευση και το εννοώ. Και θέλω να νιώθουν οι νέοι ότι μπορούν να αποταθούν σε μένα. Μπορούν να νιώθουν ότι έχουν ένα απλό στρατιώτη που θα μοιράζεται μαζί τους τα προβλήματα και τις έγνοιες τους. Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι κανονισμοί χρηστής διοίκησης για όλα», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία τόσο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου όσο και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Υπαρχηγού και όλων των αξιωματικών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία τους θα είναι στήριγμα για τον ίδιο. «Μαζί και συλλογικά θα πρέπει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», συμπλήρωσε ο νέος Υπουργός.
Τέλος, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που του έκανε την τιμή να τον διορίσει σε αυτό το πολύ σημαντικό Υπουργείο, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα εργαστεί σκληρά για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του. Επίσης ευχαρίστησε το κόμμα του και τον Πρόεδρό του που τον εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλάβει αυτό το Υπουργείο. «Σκληρή δουλειά μας αναμένει όλους. Θα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια σας θέλω όλους συνεργάτες», κατέληξε ο κ. Φωτίου.