1/3/13

Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέλαβε τα καθήκοντά του 01/03/2013

Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στη διάρκεια σύντομης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην παρουσία του προσωπικού του Υπουργείου.

Ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εργάστηκα με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, γι’ αυτό φεύγω υπερήφανος και συγκινημένος.
Πρόσφερα τον καλύτερο μου εαυτό και όπως είχα πει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο, είχα βάλει ως πρώτο στόχο να φέρω το χαμόγελο και την αισιοδοξία όχι μόνο στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και σε όλα αυτά που συναποτελούν την παιδεία του τόπου. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση για 18 μήνες και ελπίζω να εκπλήρωσα τις προσδοκίες του σε αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό Υπουργείο και, κυρίως, τις προσδοκίες τις δικές σας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Οι επενδύσεις στην Παιδεία και στον Πολιτισμό είναι επένδυση για τα παιδιά αυτού του τόπου και για το μέλλον αυτού του τόπου. Και είναι αυτό που θα θέσει τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Η καιροί είναι δύσκολοι και η παιδεία μπορεί να διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίοδο.
Εδώ και 10 χρόνια ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με τους πρώην Υπουργούς και τέλος με εμένα, για να συνεχίσουμε αυτό το όραμα πολλών γενιών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα εκπαίδευσης του τόπου. Πραγματοποιήσαμε αρκετά βήματα, ενώ υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, και είναι εδώ οι μεγάλες προκλήσεις για εσάς, κ. Υπουργέ.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό θα πω ότι κατέθεσα την αγάπη και την έγνοια μου για τα παιδιά αυτού του τόπου, με υπευθυνότητα και διακριτικότητα, για να στηρίξουμε τα παιδιά αυτού του τόπου που χρήζουν της δικής μας έμπρακτης αγάπης και οικονομικής στήριξης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Γι’ αυτό ενισχύσαμε το ταμείο της μαθητικής πρόνοιας και κρατήσαμε το φοιτητικό πακέτο.
Σε αυτούς τους 18 μήνες που ανέλαβα το Υπουργείο δημιουργήθηκαν τα μεταλυκειακά ινστιτούτα, η ιατρική σχολή και τα τρία μουσικά σχολεία. Επίσης, είχα άριστες σχέσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με τους συνδέσμους γονέων, με τις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις και με τη σύνοδο των πρυτάνεων.
Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου όλο το προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΘΟΚ, του ΚΟΑ , του Ιδρύματος Πολιτισμού, του Οργανισμού Νεολαίας, του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και όλους όσοι βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα και συνεργάζονται με το Υπουργείο.
Είμαι ιδιαιτέρα χαρούμενος που έρχεται ένας νέος άνθρωπος στο Υπουργείο, ο οποίος εξέφρασε ξεκάθαρη θέση ότι θα προτιμούσε το Υπουργείο Παιδείας, και είναι πολύ σημαντικό κάποιος που έρχεται να αγαπά αυτό που θέλει να κάνει. Είμαι σίγουρος κ. Υπουργέ ότι θα δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό και είμαι σίγουρος ότι θα παίρνετε πάντοτε τις καλύτερες αποφάσεις και θα τιμήσετε τη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού».
Με τη σειρά του ο κ. Κυριακός Κενεβέζος είπε: «Το πολιτικό αισθητήριο μπορεί να υπάρχει, αλλά τα πολιτικά χρώματα εδώ δεν θα υπάρχουν. Αυτό θέλω να γίνει σαφές από τώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δημοσθένους για τα καλά του λόγια και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε σήμερα αλλά και χθες, για σειρά ζητημάτων και να τον διαβεβαιώσω ότι δεν θα του επιτρέψω να μην είναι αρωγός στην προσπάθεια εάν και εφόσον τον χρειαζόμαστε, και σίγουρα θα τον χρειαζόμαστε. Εκεί που υπάρχουν ανοικτά κεφάλαια τα οποία με πείσμα και υπομονή προσπάθησε να προωθήσει, που συνάδουν και αντιστοιχούν με το πρόγραμμα διακυβέρνησης που είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε, θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Εκεί βέβαια που υπάρχουν αλλαγές ή διαφωνίες θα έχουμε τον σεβασμό στα υφιστάμενα, αλλά με την ίδια αποφασιστικότητα θα πρέπει να επιβάλλουμε τις πολιτικές μας. Πάντοτε όμως με σεβασμό σε όλους.
Εκφράζω την ευχαριστία μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο, και αυτό όλοι το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα. Ως εκ τούτου πρέπει και εγώ να σας αποδείξω ότι το γνωρίζω εξίσου.

Εκεί έξω υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που περιμένει πολλά από εμάς. Και δεν μας επιτρέπεται να τον απογοητεύσουμε. Ασφαλώς υπάρχουν στόχοι, υπάρχει όραμα να δώσουμε ελπίδα και χαμόγελο. Από τα παιδιά στους πατεράδες, στις μητέρες, στους παππούδες. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και περίοδο και η ευθύνη όλων μας μεγιστοποιείται. Του πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και εσάς. Ασφαλώς από τη θέση του πολιτικού προϊστάμενου αυτού του γραφείου, δεν μπορώ να μην επιδιώξω την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εκεί που υπάρχει διάλογος να ολοκληρωθεί με σεβασμό στις αντίθετες απόψεις, αλλά και με σταθερότητα και επιμονή στη διαχείριση των ζητημάτων. Παράλληλα στην ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα. Στην αναγέννηση, εκεί που δεν υπάρχει, της αντίληψης ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, με στρατό κατοχής, με πρόσφυγες, με εγκλωβισμένους.
Έχω την αίσθηση ότι από σήμερα πρέπει όλοι μαζί, οι τέσσερις πυλώνες, τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και εμείς, μέσα σε ένα πλαίσιο εκπαιδευτικής συμμαχίας να πετύχουμε τους στόχους μας. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε. Με πολύ σεβασμό σας λέω ότι όλοι εσείς, και εγώ φυσικά, πρέπει να αναλάβουμε τις απόλυτες ευθύνες μας. Μας παρακολουθεί και έξω ο κόσμος και έχει μεγάλη προσδοκία στις επόμενές μας ενέργειες. Δεν μας επιτρέπεται να τους απογοητεύσουμε».
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ολυμπία Στυλιανού είπε: «Εκ μέρους του προσωπικού όλου του Υπουργείου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γιώργο Δημοσθένους για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στο χρονικό διάστημα που υπήρξε Υπουργός. Για το ενδιαφέρον και την όρεξη με το οποίο διαχειρίστηκε όλα τα θέματα, την καλή του διάθεση. Πρέπει να πω ότι όχι μόνο προχωρήσαμε τα σημαντικά θέματα της Παιδείας, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της Προεδρίας, αλλά δημιουργήθηκαν και στενές και ειλικρινείς φιλίες. Θα σας νιώθουμε κ. Υπουργέ πάντα έναν από εμάς, συνεργάτη και φίλο, συμπαραστάτη στις κοινές προσπάθειες που κάναμε για το καλό της παιδείας και του πολιτισμού του τόπου.
Θα ήθελα να καλωσορίσω και τον νέο Υπουργό και να τον διαβεβαιώσω ότι το προσωπικό του Υπουργείου θα είναι στο πλευρό του. Είναι ένα προσωπικό αφοσιωμένο, ταγμένο στο καθήκον. Το όραμα που διαγράψατε πριν από λίγο συνάδει απόλυτα και με το δικό μας όραμα και θα έλεγα ότι εκείνο το όραμα είναι που ξεκίνησε με τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Με την προσήλωση στους κοινούς στόχους και σκληρή δουλεία και συνεργασία είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε όλα αυτά που επιδιώκετε. Είναι ένα θέμα που αφορά τη μελλοντική γενιά του τόπου και έχουμε πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος που έχουμε».