6/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου στην εκδήλωση για την έναρξη του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ελέγχου Καρκίνου του παχέος εντέρου, στην Αθηένου 06/02/2013

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας με σκοπό να εξαγγείλουμε την έναρξη του πληθυσμιακού προγράμματος Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέoς Εντέρου. Θα ήθελα να αρχίσω τον σύντομο χαιρετισμό μου με μία φράση από τον Ιπποκράτη: «Είναι καλύτερο να προλαμβάνεις την ασθένεια, παρά να την θεραπεύεις».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής μας, ιδιαίτερα της υιοθέτησης των ανθυγιεινών τροφών στο διαιτολόγιο μας και παράλληλα λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου επιβίωσης, αναμένεται τα περιστατικά να αυξηθούν κατά 80% στα επόμενα 20 χρόνια. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί μία πολύ πιο αυξημένη θνητότητα σε χώρες που δεν έχουν προληπτικά προγράμματα και ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με αυτό τον τύπο καρκίνου.
Ήδη από το 1985 η Ευρώπη τόνισε την ανάγκη για προληπτικά πληθυσμιακά προγράμματα σε άτομα από 50 έως 70 ετών, που δυστυχώς καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εφάρμοσε οργανωμένα και σε όλη την επικράτεια της. Με το τελευταίο ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2011, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναδείχθηκε και πάλι ως ένα μείζον θέμα της δημόσιας υγείας. Με βάση τις ευρωπαϊκές παραινέσεις και ακολουθώντας τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το Υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου.
Επιλέξαμε λοιπόν τη Λάρνακα, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, ως επαρχία εκκίνησης του προγράμματος. Η κοινότητα της Αθηένου δε, επιλέγηκε ως αφετηρία διότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον των δημοτών της για θέματα υγείας, καθώς και η ενεργός συμμετοχή τους σε προγράμματα που την προάγουν. Το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%. Στην Κύπρο σήμερα έχουμε περίπου 260 καρκίνους του παχέος εντέρου κάθε χρόνο. Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δημιουργείται από άλλες καλοήθεις καταστάσεις, τους πολύποδες, που παίρνουν αρκετό χρόνο να εξαλλαχθούν σε καρκίνο, αν ανιχνευθούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση. Έτσι λοιπόν η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών, επομένως θα αυξήσει τους υγιείς και χαρούμενους συνδημότες σας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε δύσκολες, ούτε επώδυνες διαδικασίες. Μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα, μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Φίλες και φίλοι,
Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια κατάφερε πολλά στον τομέα του καρκίνου, αφού αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, βασισμένο στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα.
Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος. Τον προηγούμενο χρόνο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας δρ Αδάμος Αδάμου παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου. Η Εθνική Επιτροπή εργάστηκε πολύ συστηματικά και σκληρά και το αποτέλεσμα θα συμβάλει καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια.
Με βάση λοιπόν τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν γίνει πολλά επιτεύγματα. Έχουμε αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας, στο πλαίσιο της σχολιατρικής, με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από το κοινό, το οποίο έχει ως θέμα τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων. Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, συνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας. Η γυναίκα της Κύπρου σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες.
Η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού. Διαθέτει ως επιπλέον πλεονέκτημα τη λιγότερη έκθεση ακτινοβολίας της γυναίκας. Επιπλέον κάθε Νοσηλευτήριο εμπλουτίστηκε με τη νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό. Η τεχνική αυτή θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις βιοψίες, πρακτική που συνεπάγεται ψυχολογικό και σωματικό φόρτο για τη γυναίκα και παράλληλα οικονομική επιβάρυνση.
Για τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχουν εκπονηθεί σχεδιασμοί βασισμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η οικονομική κρίση ανέκοψε την εφαρμογή τους. Επειδή όμως δεν εφησυχάζουμε και ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, εφαρμόσαμε, πριν λίγες μέρες, πρόγραμμα μείωσης της λίστας αναμονής στο Μακάρειο για το τεστ Παπανικολάου, του οποίου τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Ο δρ Κλώνης, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς, θα σας παρουσιάσει πολύ παραστατικά το θέμα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αθηένου και τους ανθρώπους του, τους συνεργάτες μου, αλλά και τον καθένα από σας που θα συμβάλει στην επιτυχία του προγράμματος. Σας εύχομαι λοιπόν να είστε πάντα υγιείς και να χαίρεστε την όμορφη κοινότητα σας.