31/1/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 31/01/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 31/01/2013
1. Το μήνυμα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει, μαζί με την ΕΕ, στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το χέρι βοήθειας από τη Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό για την Κύπρο.

2. Κύπρος και Σερβία θεσμοθέτησαν τη διμερή τους συνεργασία με την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, το οποίο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Μετά τη λήξη της Συνόδου, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών για ενίσχυση της συνεργασίας τους. Τον Πρόεδρο Χριστόφια παρασημοφόρησε με το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
3. Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ενημερώνει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή για το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με ειδική αναφορά στα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη για σκοπούς φορολογιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο κ. Σιαρλή θα συναντηθεί επίσης με το νέο Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντέισελμπλουμ.
4. Υπέρ της καθυστέρησης πληρωμής του χρέους τάχθηκε σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στη Λευκωσία ο Κύπριος Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι με το πρόγραμμα που επιβάλλει η Τρόικα για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει πρώτα να χειροτερεύει. Εκτίμησε επίσης ότι δεν είναι αργά για να επιδιωχθεί πιο ευνοϊκή πορεία στα μέτρα λιτότητας.
5. Η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια στήριξη της χώρας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
6. Η Κύπρος έχει ανάγκη από κράτος που δεν θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και θα είναι σύμμαχος του ιδιωτικού τομέα στην πορεία για ανάπτυξη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του ενώπιον του ΕΒΕ Λευκωσίας. Η προσέλκυση επενδύσεων από αγορές που δεν αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν θα είναι πρώτιστος στόχος του υποψήφιου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά, όπως ανέφερε σε ομιλία του χθες βράδυ στη Λευκωσία. Τη δική του σχολή σκέψης για το Κυπριακό η οποία, όπως είπε, πιστεύει στα δίκαια του αγώνα και στις δυνάμεις του λαού, και θεωρεί υποχρέωση τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, παρουσίασε από την πλευρά του ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας.
7.Ανοδο της τάξης του 3% σημείωσαν τον περασμένο χρόνο οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, φθάνοντας τα 2.465.000, σε σύγκριση με 2.392.000 το 2011.
8. Έρευνα έχει διαταχθεί από τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Λεμεσού, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξε στα ιατρικά απόβλητα, έμβρυο 26 εβδομάδων, που είχε αφαιρεθεί χειρουργικά από γυναίκα, όταν διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρό.
9. Άρχισε ήδη η επανεκτύπωση των ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές μετά και τις παραστάσεις της εταιρείας Guinness World Records Ltd για τη χρησιμοποίηση του εμβλήματός της από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Ευστρατίου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, έχουν ήδη εκτυπωθεί 80,000 ψηφοδέλτια από τις 575,000 και η εκτύπωσή τους συνεχίζεται.
10. Πραγματοποιείται το μεσημέρι η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου. Στην κλήρωση συμμετέχουν η ΑΕΛ, η Ανόρθωση, η Ομόνοια Λευκωσίας, η ΑΕΠ, η Αγία Νάπα, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΗΦ/ΜΜ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ