22/1/13

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 22/01/2013

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 22/01/2013

1. Με τη νέα Κυβέρνηση θα υπογραφεί το μνημόνιο δήλωσε και επίσημα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ, ο οποίος τοποθέτησε την υπογραφή του προγράμματος το Μάρτιο. Παράλληλα, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός μίλησε για «στενή παρακολούθηση» του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέχρι και την περίοδο της υπογραφής του μνημονίου.


2. Νωρίτερα χθες, πριν τη συνεδρία του Eurogroup, o Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος ενημέρωσε τους εταίρους του στην Ευρωζώνη για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικας. Ωστόσο, το κυπριακό μνημόνιο δεν αναμενόταν να συζητηθεί διεξοδικά στη συνεδρία, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε χθες ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, ωστόσο το τσουνάμι, όπως το χαρακτήρισε, των τραπεζών, χωρίς κανένα έλεγχο από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι ο υπεύθυνος με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γονάτισε την οικονομία, πραγματικά.

4. Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ είναι ουσιαστικά από χθες το βράδυ, τυπικά εντός της εβδομάδας, ο επόμενος Πρόεδρος του Εurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά όχι με ομοφωνία, αφού η Ισπανία δεν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Ντέισελμπλουμ.

5. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωζώνη θα επανέλθει και θα εξετάσει σε βάθος το θέμα της Κύπρου, γιατί δεν έχει όλα τα στοιχεία. Η Φιλανδή Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι «δεν θα είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις για την Κύπρο».

6. "Είμαστε ακόμη πολύ μακριά" από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung ότι δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ αποκλείει η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά.

7. Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αποτέλεσε τόσο για την Κύπρο όσο και για το Υπουργείο Υγείας μια μεγάλη πρόκληση και τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε  καταδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί ο σκοπός, ο οποίος ήταν η συλλογική εργασία για την προστασία και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, προσβλέποντας προς μιαν Καλύτερη Ευρώπη, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του έργου στον τομέα υγείας κατά την Κυπριακή Προεδρία.

8. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η δήλωση για τα περιουσιακά του στοιχεία θα γίνει την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Μάιο έχει προτείνει τη διά νόμου υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτειακών αξιωματούχων να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με την ανάληψη των καθηκόντων τους και έχει προτείνει επίσης τη σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών, ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των στοιχείων αυτών. Εξάλλου, ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, μιλώντας ενώπιον μελών του ΕΒΕ Λευκωσίας, είπε ότι, μέσα από σωστή ανάγνωση και διάγνωση της οικονομικής κατάστασης, στόχευση σε τομείς που μπορούν να έχουν ταχεία ώθηση, με ανοιχτόμυαλους χειρισμούς και συνεργασία κράτους και επιχειρηματικού τομέα, η χώρα μπορεί να περάσει γρήγορα σε οικονομική ανάκαμψη. Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών της υποψηφιότητας του στη Λευκωσία, είπε ότι το τελευταίο διάστημα η Κύπρος έχει μπει στο στόχαστρο κάποιων χωρών και ότι ιδιαίτερα η Άγκελα Μέρκελ μέρα με την ημέρα αναπτύσσει μιαν πολιτική απέναντι στην Κύπρο η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

9. Απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί αιφνιδίως ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος σε ηλικία 59 χρόνων. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου ανέφερε ότι ο Αντώνης Τσόκκος ένοιωσε δύσπνοια και κλήθηκε γιατρός, ο οποίος διαπίστωσε απλά το θάνατό του. Η σορός του Αντώνη Τσόκκου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου την Τρίτη το πρωί θα διενεργηθεί η νενομισμένη νεκροτομή προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

10. Η εντυπωσιακή αύξηση κατά 42% στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία οδήγησε σε αύξηση 3% των συνολικών αφίξεων τουριστών το 2012 στην Κύπρο, οι οποίες ανήλθαν, συνολικά σε 2.464.908 σε σύγκριση με 2.392.228 το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΗΦ/ΜΜ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ