30/1/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης είχε σήμερα στο Βελιγράδι συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας κ. Αλεξάντερ Νίκολιτς, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση επαναβαιώθηκαν οι ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της αμυντικής συνεργασίας για την οποία είχε υπογραφεί προ λίγων ετών συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

Όπως είπε ο κ. Υπουργός, η συμφωνία αυτή προβλέπει την ανάπτυξης συστηματικής δραστηριότητας στους τομείς της ανταλλαγής επισκέψεων και εμπειριών, της τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης, με στόχο τη συμβολή στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Τον περασμένο Οκτώβριο αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας επισκέφθηκε την Κύπρο και τώρα θα ολοκληρωθεί το ετήσιο πρόγραμμα συνεργασίας των Υπουργείων των δύο χωρών για το 2013, κάτι που προνοείται και στη συμφωνία που είχε υπογραφεί προ λίγων ετών», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Νίκολιτς επαναβεβαιώθηκε η σταθερή υποστήριξη της Σερβίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου ʼ77 και ʼ79, του διεθνούς δικαίου και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ενώ τονίστηκαν οι παραδοσιακοί φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου καθώς και η σταθερή στήριξη της Κύπρου προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Τέλος, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ευχαρίστησε τον κ. Νίκολιτς για τη συμμετοχή της Σερβίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.