20/1/13

Ομιλία του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά στην επαρχιακή συγκέντρωση προσφύγων στη Λεμεσό



Ομιλία του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά
στην επαρχιακή συγκέντρωση προσφύγων στη Λεμεσό

20 Ιανουαρίου 2013
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Είναι με μεγάλη χαρά που σας συναντώ και μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω την αγωνία, όχι μόνο τη δική μου, αλλά είμαι σίγουρος και τη δική σας, για το μέλλον του τόπου μας.
Γνωρίζω ότι έχετε βιώσει στο πετσί σας, όπως και η δική μου οικογένεια, τον πόνο και τα δεινά του ξεριζωμού και αναμετριέστε καθημερινά με τον πόνο της προσφυγιάς.
Γνωρίζω ότι και για σας το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και η δικαίωση, η  προοπτική μιας λύσης δίκαιης, η επιστροφή και η ουσιαστική αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σμίγω λοιπόν, τη δική μου φωνή με τη δική σας, προσθέσω τις δικές σας αγωνίες στις δικές μου και αντλώ δύναμη από τα δικά σας οράματα και να υλοποιήσω τα δικά μου. Γιατί μαζί είναι που στις 17 Φεβρουαρίου θα βάλουμε το  θεμέλιο, για να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές. Για να υψώσουμε ανάχωμα ενάντια σε πολιτικές που δεν μπορούν να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Τα κελεύσματα των καιρών, μας φέρνουν μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που μόνο μια πραγματικά προοδευτική ηγεσία μπορεί να αντιμετωπίσει. Με υπευθυνότητα, ρεαλισμό, συνέπεια και χωρίς έξωθεν υποδείξεις.
Οι σημερινές συνθήκες  που  διαμορφώθηκαν από τη διεθνή οικονομική ύφεση και από την ενδογενή κρίση που προκάλεσαν τα εγκληματικά λάθη τραπεζιτών με την ανοχή της αρμόδιας εποπτικής αρχής, δεν αφήνουν περιθώριο επιλογής. Δεν υπάρχει επιλογή ούτε στην επιτακτική ανάγκη για  ορθή και διαφανή διαχείριση του φυσικού αερίου.
Απέναντί μας στις επικείμενες εκλογές, δεν βρίσκονται οι κύριοι Αναστασιάδης και Λιλλήκας. Είμαστε αντιμέτωποι με επιλογές πολιτικών, προτάσεων και θέσεων που θα μας σύρουν στην εργασιακή ανασφάλεια, στην εδραίωση εις βάθος χρόνου των μνημονιακών μέτρων, σε επισφαλείς χειρισμούς του φυσικού αερίου, στη δίνη του ΝΑΤΟ, σε επικίνδυνες ατραπούς για το Κυπριακό.
Υπάρχει όμως επιλογή για έξοδο από τα αδιέξοδα που οδηγούν με τις θέσεις τους στο Κυπριακό.
Οι προτάσεις μου μπορούν να πείσουν για την ορθότητά τους, όλους - τη διεθνή κοινότητα από τη μια, αλλά κυρίως τους Κυπρίους από την άλλη, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Είμαι έτοιμος και έχω το σθένος να παλέψω για μια λύση δίκαιη αλλά ρεαλιστική, λύση δίκαιη αλλά εφικτή. 
Είμαι έτοιμος και μπορώ να αξιοποιήσω τις διαχρονικές μας θέσεις κι όχι να τις ρίξω στον μύλο της προεκλογικής εκστρατείας προς άγραν ψήφων. Κάτι που δυστυχώς πράττουν, και οι δύο ανθυποψήφιοι μου. Από τη μία, οι μεταλλάξεις ή οι μη ξεκάθαρες θέσεις και από την άλλη η εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση, διευκολύνουν την τουρκική πλευρά και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση και την αξιοπιστία μας διεθνώς.
Τέτοιους, ο τόπος δεν τους χρειάζεται!
Και ιδού ο προβληματισμός:
Μήπως η χαλαρή ομοσπονδία, που προσεγγίζει θέσεις της Άγκυρας για δύο κράτη, θα διασφαλίσει την ενότητα ή θα καταλήξει σε μία βελούδινη διχοτόμηση -και εδαφική και ενεργειακή;
Μήπως η σύγκληση μιας διευρυμένης διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας  θα οδηγήσει σε αυτοεγκλωβισμό μας και σε μια λανθασμένη διαδικασία επιδιαιτησίας και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων;
Ή μήπως, η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση των τουρκικών πρωτοβουλιών για το απευθείας εμπόριο, σε αναβάθμιση των κατεχομένων και σε εδραίωση εν τέλει της διχοτόμησης;
Και ιδού η απάντηση:
Θυματοποίηση του προσφυγικού κόσμου και υποθήκευση του μέλλοντος του τόπου μας και του λαού μας στο άγνωστο.
Αναντίρρητα, το Κυπριακό διέρχεται σήμερα μια δύσκολη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο, ότι η αρνητική έκβαση της τελευταίας διαπραγματευτικής φάσης είναι απόρροια της άγονης στάσης της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των απαράδεκτων πάγιων τουρκικών θέσεων που πρόσφατα επανέλαβαν προκλητικότατα Τούρκοι αξιωματούχοι.
Οφείλω όμως να κακίσω και την  ανεύθυνη στάση μερίδας του πολιτικού κόσμου και δη των σημερινών ανθυποψηφίων μου που δίκην του αντιπολιτευτικού τους οίστρου επιδόθηκαν σε μια μηδενική αποδόμηση του συνόλου των διαπραγματευτικών θέσεων της πλευράς μας. Προσπερνώντας επιμελώς, τη διαχρονικότητα πολλών εξ’ αυτών.
Τα περί αναθεώρησης και αλλαγής στρατηγικών στόχων στο Κυπριακό, εμπερικλείουν σαφείς κινδύνους:
- μη λύση- στο βωμό μαξιμαλιστικών και ανέφικτων προτάσεων,
- επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση, όπως θα ήθελε η Τουρκία και η σημερινή Τουρκοκυπριακή ηγεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καθεστώς του ψευδοκράτους ή για το περιεχόμενο της λύσης,
- απαγκίστρωση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που θα έδινε άλλοθι στην τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει ένα συνομοσπονδιακό καθεστώς και προοπτικά να μας οδηγήσει στη διχοτόμηση.  
Αντίθετα, με μοναδικό γνώμονα τη δικαίωση του προσφυγικού κόσμου, τη δικαίωση των αγώνων  του λαού μας και την παρακαταθήκη που θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές, δεσμεύομαι ότι, σε μια δική μας διακυβέρνηση:
-Αγόγγυστα θα επιμείνουμε σε μία συνολική λύση, που να διασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους μας, να μας απαλλάσσει από την κατοχή και την όποια ξένη επικυριαρχία, να προνοεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, να επιλύει το περιουσιακό αντί του ξεπουλήματος των εδαφών μας μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων, να διασφαλίζει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
-Θα προωθήσουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να παρεμποδίσουμε μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως το απευθείας εμπόριο.
-Θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση του ρόλου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία επίλυσης.
-Θα διατηρήσουμε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες, την κοινωνία στο σύνολό της, ως προς το περιεχόμενο της λύσης και θα συνεχίσουμε την εμβάθυνση των επαφών μας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παραμερίσουμε ζητήματα όπως η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, η διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής λειτουργίας του σχολείου στο Ριζοκάρπασο,  η προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, η προώθηση της υπόθεσης της Αμμοχώστου.  
Αγνοούμενοι: Μια από τις πλέον οδυνηρές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, με σοβαρές ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Θεωρώ απαραίτητο να επιλυθούν οι όποιες λειτουργικές ανάγκες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στο δύσκολο έργο της και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Η προώθηση του ζητήματος των αγνοουμένων και της συνεχιζόμενης τραγωδίας των συγγενών τους, αποτελεί μία  από τις προτεραιότητές μου, και θα βρίσκεται στην ατζέντα των διεθνών επαφών μου με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και όργανα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και άλλων υπηρεσιών για να δοθούν στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει εκταφές σε περιοχές που έχει κηρύξει ως στρατιωτικές ζώνες και είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή.

Αγαπητοί φίλοι,
Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας επέλεξαν να μείνουν εγκλωβισμένοι στην καρδιά της κατοχής. Οφείλουμε έμπρακτα να τους στηρίζουμε. Παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, το ελάχιστο που μπορούμε, είναι να δώσουμε συνέχεια -χωρίς μειώσεις και περικοπές- στα βοηθήματα και τα σχέδια για τους εγκλωβισμένους, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα βελτιώσεις στις κατοικίες και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν τα παιδιά κι οι νέοι να απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση.  
Πολιτιστική κληρονομιά: είναι άλλη μια αιμάσσουσα πληγή από την τουρκική εισβολή. Στηρίζουμε κάθε έργο το οποίο στοχεύει στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, όπως είναι αυτό της επιδιόρθωσης και συντήρησης της Μονής του Αποστόλου Αντρέα. Στεκόμαστε δίπλα στην Τεχνική Επιτροπή για τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που λειτουργεί από το 2008 και επιτελεί σημαντικό έργο για  την καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης θρησκευτικών και άλλων μνημείων και για την προώθηση εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης τους.
Στο σημείο αυτό οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, και ειδικότερα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, της Ιεράς Μονής Κύκκου και των κατεχόμενων ή ημικατεχόμενων μητροπόλεων, Κυρηνείας, Μόρφου και Κωνσταντίας, με ειδικές εκδόσεις, με διεθνή συνέδρια, με καταγγελίες σε διεθνή βήματα, ακόμα και με δικαστικούς αγώνες, για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι και κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Μια λέξη που με πονεί: Αμμόχωστος.
Η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, βρίσκεται στους πρωταρχικούς μου στόχους, ως μέτρο που μπορεί να δώσει ώθηση στην προοπτική της επανένωσης της Κύπρου και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις πρωτοβουλίες για συνολική επίλυση του Κυπριακού. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύομαι ότι θα προβώ στην ανάληψη των όποιων αναγκαίων πρωτοβουλιών. Και σας βεβαιώ, ότι σε κάθε διεθνή επαφή, θα υπενθυμίζουμε και θα επιμένουμε στην εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αγαπητοί φίλοι,
Είναι νομοτέλεια, ότι η όποια οικονομική κρίση, θυματοποιεί πρώτα και δη περισσότερο όσους βρίσκονται στα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Ως εκ τούτου, καθίσταται προφανής η ανάγκη, ο προσφυγικός κόσμος, που ήδη αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης από την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η επιδοματική πολιτική και η στεγαστική πολιτική που αφορά τους πρόσφυγες, επιβάλλεται να τύχει συνέχειας.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση θα οδηγήσει σε μειώσεις και στόχευση των χορηγιών, στόχος μας είναι η βοήθεια να παραμείνει αυξημένη σε σχέση με τα προ του 2008 δεδομένα. 
Ανάλογα, θα συνεχίσουμε την πολιτική παροχής οικοπέδων σε νεαρά ζευγάρια προσφύγων και την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας. Θα συνεχίσουμε επίσης τη διαδικασία της αναδόμησης των γερασμένων προσφυγικών συνοικισμών, ιδιαίτερα όπου ζουν ηλικιωμένοι πρόσφυγες.
Δεν τα λέω αυτά γιατί στοχεύω στην εξαγορά ψήφων. Όλοι θυμόμαστε πως ανήμερα σχεδόν των προεδρικών, το 1997-1998 κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τον προσφυγικό κόσμο παραχωρώντας τίτλους ιδιοκτησίας στους οποίους αναγραφόταν μόνο ότι είναι οικόπεδο χωρίς την κατοικία, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο κόσμος να επωμιστεί τα έξοδα αρχιτεκτονικών σχεδίων, αδειών οικοδομής και εγκρίσεων για την ολοκλήρωση του τίτλου.
Τα λέω όλα αυτά γιατί αντιλαμβάνομαι το μέγεθος των δυσεπίλυτων προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο προσφυγικός κόσμος μετά το 1974.  Μετά την εισβολή της Τουρκίας, την οποία δυστυχώς επέτρεψαν διά της μειοδοσίας τους κάποιοι συμπατριώτες μας, που και όνομα έχουν και πολιτικό άσυλο βρήκαν.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, για τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης, που δεν έρχεται χωρίς συνέπειες και δεσμεύσεις.
Είναι όμως στο δικό μας χέρι, στις 17 Φεβρουαρίου να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που μας θέλουν να υποχρεωνόμαστε σε δεύτερα και τρίτα μνημόνια.
Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης στην υιοθέτηση πολιτικών πλήρους υποταγής στο οικονομικοκοινωνικό μοντέλο που διαχρονικά υπερασπίζεται ο κ. Αναστασιάδης και οι ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Εμείς μπορούμε και θα ανακόψουμε, από το πηδάλιο του κράτους τις όποιες μεθοδεύσεις για υποθήκευση του μέλλοντος και της ευημερίας του τόπου, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών, της κρατικής περιουσίας.
Εμείς μπορούμε και θα προστατέψουμε πάση θυσία, τον φυσικό πλούτο της Κύπρου και θα τον αξιοποιήσουμε για το μέλλον του τόπου και του λαού μας και μόνο. 
Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας. Δημιουργεί δυναμικές που ανάλογες δεν είχαμε ποτέ πριν. Αλλά και προοπτικές για σύναψη διεθνών συμμαχιών, που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης.  Υπό την προϋπόθεση όμως, σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρισης. Όχι στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευημερίας, όχι σε συνέργια με το κατεστημένο της διαπλοκής.  Στο όνομα της Κύπρου!  
Αγαπητοί φίλοι,
Το δικό μου συμβόλαιο με το λαό, μαζί σας, είναι να τιμήσω τις δεσμεύσεις μου.
Να πετύχω τους στόχους  που μαζί θέσαμε.
Να παραμείνω συνεπής εργάτης του κοινού καλού, Πρόεδρος όλων των Κυπρίων- ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων και ιδεολογικών τοποθετήσεων.
Να αντιπαρέλθω τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να οδηγήσω σύντομα την οικονομία μας σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Τα μεγάλα λόγια, κατά τη λαϊκή σοφία, είναι φτώχεια. Το δικό μου πρόγραμμα είναι καταρτισμένο από προτάσεις μετρημένες, μελετημένες και τεκμηριωμένες, προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν γιατί είναι στοχευμένες και ρεαλιστικές.
Άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, με προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενίσχυση του τουρισμού, αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ενίσχυση της εποχικότητας, ανοίγματα σε νέες αγορές για τις κατασκευές, εξυγίανση της πολεοδομικής πολιτικής, ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναβάθμιση υπηρεσιών, βελτίωση των κυβερνητικών διαδικασιών, πάταξη της διαφθοράς.
Καταπολέμηση της ανεργίας με επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, διαπίστευση επαγγελμάτων, κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, προώθηση τεχνικών επαγγελμάτων συναφών με τις υποδομές για το φυσικό αέριο, ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μέχρι το 2015, με μειωμένο κόστος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, με πλήρη αξιοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με αναδιάρθρωση και αυστηρό έλεγχο και δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερότητα που να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
Διασύνδεση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού.
  
Φίλες και φίλοι
Ο λαός είναι ο αδυσώπητος κριτής όλων μας.
Ο λαός γνωρίζει και πρέπει να θυμάται  τις πράξεις ασυνέπειας, τις μεταλλάξεις, τις συμφεροντολογικές επιλογές και τον καιροσκοπισμό των κυρίων Αναστασιάδη και Λιλλήκα.
Ο λαός γνωρίζει και πρέπει να θυμάται τις κατά καιρούς δημαγωγικές τους εξαγγελίες και τις ιδεοληπτικές τους εμμονές.
Εμείς, στη σημερινή συγκυρία, καλούμαστε να συστρατευτούμε  και να καταδείξουμε πως ο σύγχρονος πολιτικός λόγος, οι προοδευτικές πολιτικές, η αξιοπιστία, η συνέπεια, η υπευθυνότητα, είναι τα πραγματικά εχέγγυα  για μια Νέα Εποχή!
Μην πιστέψετε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί! Απομένει σχεδόν ένας μήνας. Οι γραμμές μας ολοένα και γίνονται πιο πυκνές! Γιατί ο λαός κατάλαβε ποιο είναι το διακύβευμα, κατάλαβε ποια είναι η επιλογή. Κι αυτή δεν είναι η οπισθοδρόμηση, δεν είναι η συντήρηση. Αυτή είναι η προοπτική, είναι η προοδευτικότητα.
Σας καλώ, λοιπόν, να μην απουσιάσετε από τη μεγάλη στιγμή της δημοκρατίας, να είστε συμμέτοχοι στη μεγάλη ανατροπή, στη μεγάλη νίκη! Της νέας εποχής, για τους νέους, για τους μεγαλύτερους, για τους άνεργους, για τους εργαζόμενους, για τους πρόσφυγες, για τους εγκλωβισμένους, για τους αγνοούμενους, για την Κύπρο.